< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

19.02
2007
Èxit de la 'Nit solidària amb el poble sahrauí'

Les JERC Horta-Guinardó hem estat col·laborant en els darrers mesos amb l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) i més concretament amb la seva activíssima secció d'Horta-Guinardó. Com a mesures d'ajuda a la difícil situació en la qual viu el poble saharauí, s'han recollit aliments per a la Caravana Solidària que cada any els fa arribar als campaments de refugiats i s'ha fet una tasca de divulgació del conflicte, posant una atenció especial en l'incompliment de l'acord de l'Organització de les Nacions Unides per celebrar un referèndum d'autodeterminació que posi fi a l'ocupació marroquina del territori. El punt culminant d'aquest acostament entre les JERC i l'ACAPS va tenir lloc el passat divendres 16 de febrer en l'acte titulat "Nit solidària amb el poble Sahrauí", organitzat conjuntament i celebrat al casal Josep Irla amb l'assistència d'una cinquantena de persones. L'acte es va iniciar amb un discurs a càrrec de Mah Yahdih, representant de la República Àrab Sahrauí Democràtica a Catalunya, en el qual va exposar la situació de desesperança i sofriment que viu el poble saharauí a causa dels anys passats sense que s'hagi complert el mandat de l'ONU de celebració d'un referèndum.

Les JERC Horta-Guinardó hem estat col·laborant en els darrers mesos amb l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) i més concretament amb la seva activíssima secció d'Horta-Guinardó. Com a mesures d'ajuda a la difícil situació en la qual viu el poble saharauí, s'han recollit aliments per a la Caravana Solidària, que cada any els fa arribar als campaments de refugiats i s'ha fet una tasca de divulgació del conflicte, posant una atenció especial en l'incompliment de l'acord de l'Organització de les Nacions Unides per celebrar un referèndum d'autodeterminació que posi fi a l'ocupació marroquina del territori.


El punt culminant d'aquest acostament entre les JERC i l'ACAPS va tenir lloc el passat divendres 16 de febrer en l'acte titulat "Nit solidària amb el poble sahrauí", organitzat conjuntament i celebrat al casal Josep Irla amb l'assistència d'una cinquantena de persones. L'acte es va iniciar amb un discurs a càrrec de Mah Yahdih, representant de la República Àrab Sahrauí Democràtica a Catalunya, en el qual va exposar la situació de desesperança i sofriment que viu el poble saharauí a causa dels anys passats sense que s'hagi complert el mandat de l'ONU de celebració d'un referèndum. Alhora, va remarcar la persistència de la repressió marroquina als territoris ocupats i l'agreujament de la situació en els camps on viuen els refugiats del conflicte, que ja sobrepassa els 30 anys de durada. Mah Yahdih va creure molt important trencar el silenci internacional sobre l'horror que viu el poble sahrauí, i va ser en aquest sentit, que en el mateix local de l'acte, es va poder veure l’exposició "Els Drets Humans al Sàhara Occidental", un muntatge produït pel Comitè Aminetu Haidar per l’alliberament dels pres@s polítics sahrauí, on es mostren fotografies dels resultats de les tortures comeses per les forces d'ocupació marroquines. Finalment, Àlex Daudén va realitzar una introducció als elements del dret internacional que amparen els pobles o nacions sense estat per tal d'autodeterminar-se, on s'inclou la situació sahrauí i on s'hauria de donar cabuda a la realitat catalana.


Acabades les dues xerrades, es projectà SAHARA mientrastanto... espera, vídeo editat per Sahara Horta amb música de Maneeck que va servir per explicar els antecedents històrics del conflicte. Finalment, es va poder gaudir d'un sopar preparat especialment per les JERC Horta-Guinardó, bona part dels beneficis del qual van ser destinats a les campanyes que l'ACAPS realitza perquè el patiment d'aquest poble germà sigui com més lleu i breu millor. S'espera que la col·laboració de les JERC Horta-Guinardó i l'ACAPS del mateix districte continuï. Bona prova que això anirà per aquí és la nova militància al casal de les JERC d'un noi sahrauí-català membre de l'ACAPS, i ara també de les JERC.