< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

24.01
2006
Homenatge a en Martí Marcó: 30 anys després, la repressió continua

Les JERC - Barcelona han commemorat el 30è aniversari de l’assassinat d’en Marí Marcó, militant de les JERC, en mans de la policia espanyola. Tot i les pressions rebudes per tal de prohibir l’acte per part de poders fàctics espanyols, aquest s’ha realitzat sense incidències

Més de cent cinquanta persones han assistit a l’acte d’homenatge a en Martí Marcó, militant de les JERC assassinat ara fa 30 anys en mans de la policia espanyola, per defensar els ideals de l’organització: la independència i el socialisme als Països Catalans.

En un gest antidemocràtic i propi d’altres èpoques on la censura era el pa de cada dia, diferents mitjans de comunicació, partits polítics, organitzacions independents, etc. han realitzat múltiples intents per a prohibir l’acte. Finalment, el sentit comú i el respecte a la memòria històrica han prevalgut. Així doncs, les JERC - Barcelona hem pogut dur a terme l’acte, com cada any s’ha fet, a un militant que perdé la vida lluitant per la nostra nació.

En l’acte s’ha volgut carregar durament contra la repressió exercida en els últims dies per grups espanyolistes i antidemocràtics, que han volgut prohibir un acte pacífic i de normalitat democràtica. En el mateix també s’ha volgut fer una menció especial als 8 dirigents de l’esquerra abertzale que la passada nit han estat detinguts per intentar defensar la independència d’Euskal Herria per la via democràtica.

L’acte ha comptat amb la participació d’en Gerard Coca, Portaveu Nacional de les JERC, qui ha recordat la importància de “seguir lluitant dia a dia, defensant les nostres idees, tot i que molts cops, la repressió que es rep des dels diferents àmbits ho converteix en una tasca impossible”.

Posteriorment, hi ha hagut el parlament d’en Gerard Gómez del Moral, Portaveu de les JERC - Barcelona, qui ha criticat contundentment “l’assetjament que patim com a poble, per part de l’Estat Espanyol. Un Estat que es dedica a prohibir l’existència a nivell polític, cultural i social d’aquells que no pensen com ell. Com és el cas dels detinguts a Euskal Herria, que havien optat per una participació democràtica a les properes eleccions basques”. També ha aprofitat per recordar que “malgrat les mentides que volen vendre determinats mitjans de comunicació, les JERC sempre hem defensat i seguirem fent-ho, la via democràtica per tal d’assolir els nostres objectius” i que, per tant, “l’únic terrorisme que exercim les JERC és el de defensar, de forma pacífica, unes idees totalment lícites com són l’independència i el socialisme als Països Catalans. Idees que, encara ara, molts voldrien veure tancades entre reixes.”.

Finalment, participà en Frederic Bentanachs, exfundador de Terra Lliure i company de lluita d’en Martí Marcó, qui recordà la figura d’en Martí com a jove amb il·lusions, dins d’una transició de paper cartró. L’acte ha finalitzat amb un minut de silenci en record a en Martí Marcó i amb el cant de l’himne nacional de Catalunya.

Podeu veure més imatges de l'acte a la galeria.