< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

01.07
2023
Comunicat del Jovent Republicà de Barcelona davant l’anunci del nou cartipàs del govern municipal

El Jovent Republicà de Barcelona, com a organització juvenil d'esquerres i independentista, expressem el nostre profund descontentament i preocupació amb el nou govern de la ciutat, format pel PSC i avalat per Barcelona en Comú i el Partit Popular. A la vista de les diferents declaracions d’aquestes darreres setmanes, i en especial, després de que dijous passat es configurés el cartipàs, considerem que aquest govern no només ignora les necessitats més urgents de la ciutadania, sinó que també fa un pas enrere en termes de polítiques socials i d'igualtat.

 

Denunciem la desaparició de les regidories de joventut, d’habitatge i de feminismes i LGTBI+, que han quedat substituïdes per comissionats. Aquest fet posa en dubte el compromís real d’aquest govern amb les necessitats i la veu del jovent de Barcelona, alhora que suposa un greu retrocés en la lluita per l’habitatge i reflecteix una manca de compromís amb la igualtat de gènere i els drets de les persones LGTBI+. 

En aquest sentit, recordem amb decepció el mandat anterior, on les polítiques de joventut van quedar esvaïdes i sense l’impuls necessari. Instem a aquest govern a aprendre de les experiències passades i a prendre les mesures necessàries per promoure l'empoderament i la participació activa dels joves en la presa de decisions que els afecten.

A més, la primera mesura anunciada pel govern de derogar el 30% d'habitatge protegit en les noves construccions és un cop dur a les esperances de resoldre la crisi habitacional que ens afecta a la classe treballadora de la nostra ciutat. Exigim que es posi l'habitatge al centre de l'agenda política i que es prenguin mesures concretes per garantir el dret a l'habitatge per a tota la ciutadania.

Sumat a una estructura orgànica molt poc compromesa amb els drets socials, contemplem amb preocupació la presencia de persones controvertides que lideraran les polítiques de la ciutat. Una d’elles és Lluís Rabell, un individu reconegut per les seves postures trànsfobes. La seva presència és inacceptable i posa en perill els avenços realitzats en la lluita per la igualtat i els drets de les persones LGTBI+.

A la vegada manifestem el nostre desacord amb la decisió de mantenir a Albert Batlle com a regidor responsable de seguretat i com a tercer tinent d’alcalde de l’àrea de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior. Batlle té un historial de comentaris racistes, classistes i discriminadors, en especial contra la joventut; alhora que porta anys duent a terme polítiques de seguretat basades en la repressió i la regressió dels drets dels ciutadans i ciutadanes.

En conclusió, lamentem profundament que aquest govern hagi estat possible gràcies als vots de Barcelona en Comú i el Partit Popular. Una aliança vergonyosa que no fa més que evidenciar un compromís majoritari dels partits no independentistes d’aturar, per sobre de tot, les alternatives autodeterministes que legitimament volem treballar pel país i la seva gent. Sabem amb total seguretat que l’acord de govern amb  Esquerra Republicana, tot i no ser l’opció més còmode pel republicanisme, hauria sigut molt més progressista i social que l’actual. Lamentem la posició de les suposades esquerres d’acostar-se a les dretes, no pas amb un objectiu polític i social, com sempre hem defensat nosaltres, sinó per beneficis personals i partidistes.

Considerem que aquest govern és perjudicial per a les polítiques que considerem essencials per al benestar de la ciutat i per a la defensa dels drets de la ciutadania, especialment de les joves, les dones i el col·lectiu LGTBI+. Estarem atents i continuarem treballant per aconseguir un govern que posi les persones i les seves necessitats en el centre de les política. El Jovent Republicà treballarà en una alternativa centrada en la població de Barcelona i no en complir els interessos dels despatxos de Madrid.

 

Comunicat del Jovent Republicà de Barcelona