2006
Les JERC volen la retirada del retrat de Felip V de l'ajuntament de Tarragona
El govern de Convergència i Unió i el Partit Popular ja va votar en contra de la proposta l'any 2001
Els representants de les Joventuts d'Esquerra Republicana a Tarragona han emprès una campanya per exigir al consistori que situï en un altre lloc el quadre de Felip V que actualment decora una de les parets de la sala de plens de l'alcaldia. Els membres de les JERC creuen que el retrat és un símbol que ens pot ajudar a no oblidar el nostre passat, però mantenen que els valors que representa el rei Borbó són incompatibles amb el tipus de país que volen crear. Arnau Martí, el portaveu del grup, va demanar la col·laboració de qualsevol persona envers la causa i va afegir que recolliran firmes perquè la proposta agafi una força major.
Les noves generacions d'Esquerra Republicana de Tarragona han començat una campanya que té per objectiu la retirada del quadre de Felip V que es troba penjat des de fa molts anys a la sala de plens de l'ajuntament de la ciutat. Gerard Castells, candidat per les JERC a la llista municipal d'Esquerra del 2007 a l'Ajuntament de Tarragona, declarava ahir que la formació ja va presentar una moció pel mateix cas l'any 2001. En aquell moment, però, CiU i el PP es van oposar frontalment a la proposta al·legant que «el quadre representava un personatge històric i que no s'havia de treure del seu lloc pel seu valor artístic i cultural».
El jove republicà va reconèixer que el primer rei Borbó va ser una persona cèlebre, però que «això no significa que sigui un referent per a la ciutadania». A més, va recalcar que «Felip V no va ser una personalitat bona per a la història de Tarragona ni de Catalunya». I, en el mateix sentit, va puntualitzar que «a la sala hi hauria d'haver la imatge de tarragonins il·lustres o de gent que ha aportat coses positives a la demarcació».
La formació també pensa que és absurd que els representants del consistori mantinguin la figura d'un rei que, després de la Guerra de Successió l'any 1714, va aplicar el Decret de Nova Planta. A causa d'aquest període històric, Castells recorda que «Catalunya va perdre les llibertats de què gaudia, es va imposar el castellà per sobre de la llengua pròpia del país, van augmentar els impostos i també va desaparèixer la Universitas Tarraconensis».
Per tant, d'acord amb aquests fets, el grup creu que és incongruent que els representants del consistori commemorin cada 11 de setembre la Diada de Catalunya i que, en canvi, no busquin un altre espai per situar el retrat de l'autor del pas enrere que va viure el país. «És absurd que els líders polítics de Tarragona facin homenatges als caiguts, recordin els greuges i parlin obertament de nació i d'autogovern si, al mateix temps, no enderroquen un símbol incompatible amb aquestes idees», va concloure Castells.
El Punt,
6 d'octubre de 2006