2022
Com cada primer de març, les Joventuts d'Esquerra Republicana de les Illes Balears i Pitiüses mostram la nostra disconformitat a la celebració del Dia de les Illes Balears, una jornada que beu d'una construcció jurídica artificial, reivindicativa d'un sentiment de balearitat pràcticament inexistent entre la població.
No legitimam el Dia de les Illes Balears. En canvi, reivindicam les diades d'autoafirmació que celebren cada illa: el 17 de gener a Menorca, el 5 d'agost a Formentera, el 8 d'agost a Eivissa i el 31 de desembre a Mallorca. Perquè així és com entenem que s'ha de construir la governança d'aquestes illes, des del reconeixement i respecte mutu, respectant la lliure determinació de cada poble.
De fet, reivindicam la Revolta Menorquina del primer de març de 1810. Una revolta popular en contra de la sobirania espanyola sobre l’illa que s’havia materialitzat amb el Tractat d’Amiens de 1802. I és que, en tornar l'administració espanyola es prohibeix la llengua catalana a l'escola, i els menorquins es veuen forçats a aprendre castellà, fins ara desconegut per ells. Creixen les traves per a l’activitat comercial, augmenten els impostos i s’imposa el servei militar obligatori. L’illa pateix un retrocés econòmic, tornant a un règim medieval i agrari.
Avui no tenim res a celebrar perquè el Jovent Republicà de les Illes Balears i Pitiüses no acceptam el marc jurídic, cultural i polític que ens imposa l’Estat espanyol, que legitima l'espoliació de la nostra terra i l'explotació de la seva gent. Un marc, que pren forma amb la Constitució espanyola de 1978, ideat en un context de por i que impedeix explícitament la federació dels territoris que conformen la nostra nació, almenys els que es troben sota domini de la monarquia borbònica.
A més, les Balears som la comunitat de l’Estat espanyol on la compra d'un habitatge és més inaccessible per a les persones entre 16 i 29 anys. Segons dades de l’Anuari de la Joventut a les Balears 2021, el preu mitjà d’un lloguer per a un jove en solitari representa més del 111% del seu sou. D’altra banda, el sou mitjà d’una persona jove es redueix prop d’un 12% en relació amb el 2020 a causa de l’impacte dels ERTO i la taxa d’atur dels joves menors de 30 anys a les Illes es troba per damunt de l’estatal, on és del 30,2%. Tot plegat constitueix la tormenta perfecta contra l’emancipació del jovent i els seus projectes de vida.
La independència és l’única eina per revertir una situació endèmica i consubstancial a l’economia de mercat, depredadora del territori i de la seva gent, promoguda sense límits per l’Estat espanyol.
Per una Eivissa, Formentera, Mallorca i Menorca lliures i sobiranes!