Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

27.08
2021
El Jovent Republicà amb el poble afganès

Aquestes darreres setmanes hem vist impactants imatges i testimonis de persones afganeses des de l’arribada dels talibans al govern del país. És per aquest motiu que les Joventuts d’Esquerra Republicana volem solidaritzar-nos amb el poble i denunciar les atrocitats comeses tant per les potències imperialistes, anys enrere, com pels talibans.

Som conscients que la situació actual a l'Afganistan no es pot explicar sense entendre el context històric i geopolític en què es troba immers des de fa dècades, concretament des de la Guerra Freda. La situació de pobresa, l'acumulació de terrenys a les zones rurals per part d’uns pocs i l'analfabetisme, van generar un clima de descontentament social que va portar a l'esclat de la Revolució de Saur produïda l'any 1978. Amb la victòria rebel, dirigida principalment pel Partit Democràtic Popular de l'Afganistan, van arribar una sèrie de reformes progressistes  que van millorar el dia a dia de la població. L'aprovació del divorci, la igualtat jurídica entre homes i dones, la reforma agrària i expropiació de terres o les millores de recursos en sanitat i educació públiques en són alguns exemples. Però els Estats Units en veure que l'Afganistan era un terreny estratègic, a causa de la seva proximitat a la Unió Soviètica, van apostar per una intervenció no-directa a través de la formació i finançament de grups fonamentalistes islàmics contraris al govern amb l'objectiu de fer-lo caure.

Un cop derrocat l’aliat dels soviètics, i en establir-se el primer govern talibà, va haver-hi una gran regressió en matèria de drets socials i civils, especialment pels grups més vulnerables en aquell moment: dones, infants i persones LGBTI+, entre d’altres. L’any 2001, amb l’inici de la Guerra d’Afganistan, van entrar al país les tropes estatunidenques i de l’OTAN que no van fer altra cosa que generar més dolor. No ha estat fins fa unes setmanes que, novament, els talibans han pres el poder del país, després de dècades d'intervencions fallides i l’esgotament absolut de la població. 

Ara, amb la presa del govern d’Afganistan per part dels talibans, els drets humans de la població afganesa han tornat a ser vulnerats. En aquest sentit, els avenços i la lluita pels drets, sobretot, de les dones i les persones LGBTI+ durant els darrers anys s’han perdut. És per això que rebutgem totes les violències que s’estan exercint cap a la població civil i, en especial, a les dones i els seus cossos, a les nenes i a les persones LGBTI+. 

Les contínues violències que pateixen les dones, i que prenen qualsevol forma són el reflex fidel de la por i el defuig que tenen els talibans a la llibertat d’aquestes. Prohibicions com ara treballar, la realització de qualsevol activitat fora de casa sense la companyia d’un home, estudiar, portar roba amb colors que sigui “sexualment atractiva”, accedir als lavabos públics, entre moltes d’altres formes de violència, són les que invisibilitzen les dones i les nenes i que impedeixen el seu desenvolupament personal i lliure. Les volen silenciades, però moltes dones afganes han pogut alçar la seva veu i des del Jovent Republicà volem també alçar-la. Perquè som al seu costat i no deixarem de denunciar les atrocitats que viuen. 

És en aquest context que el Jovent Republicà celebrem, d’una banda, que diverses institucions d’arreu dels Països Catalans ja s’hagin pronunciat a favor de l’acollida de persones refugiades que està provocant aquest conflicte. D’altra banda, demanem a la resta d’administracions públiques que posin fil a l’agulla per afrontar aquesta crisi, i que aquest cop es prengui un compromís real que no quedi en paraules buides rere el faristol. Cal dir que l’Estat espanyol ha estat còmplice de les atrocitats produïdes al país, amb la venda d’armes i amb les  bones relacions amb l'Aràbia Saudita, uns dels principals mecenes dels talibans i partidari de l’ascens al poder dels fonamentalistes islàmics a l’Afganistan. Per últim, denunciem i rebutgem qualsevol forma d’opressió, repressió i violència que pateixen les dones i les nenes afganeses i que pateixen les persones LGBTI+. 

Així, reiterem el nostre compromís internacionalista i enviem tota la nostra solidaritat al poble afganès que només podrà ser lliure sota un govern totalment sobirà i plenament democràtic.

Els Països Catalans som terra d'acollida! © AFP/Mariscal Els Països Catalans som terra d'acollida! © AFP/Mariscal