Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

01.10
2010
És l'hora d'aplicar una taxa sobre les transaccions internacionals de divises!!

Comunicat del Fòrum Ubuntu en el context de la celebració de la Cimera sobre els Objectius del Desenvolupament del Mil·lenni a Nacions Unides, Nova York, 20-22 de setembre de 2010

La necessitat de nous fons, complementaris a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) tradicional, per avançar en l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) i altres compromisos internacionals de desenvolupament és més imperiosa que mai. En aquest sentit, els mecanismes innovadors de generació de recursos per a finançar el desenvolupament han estat llargament debatuts per la comunitat internacional, la societat civil internacional i l'acadèmia des de la proposta de la Taxa Tobin, que data del 1971. Actualment les propostes al voltant de l'eventual creació d'un impost internacional sobre les transaccions de divises formen part, finalment, de l'agenda política.

A data d'avui hem de fer front a un fracàs tan profund com escandalós: els milions que durant dècades no existien per alleugerir el patiment de gran part de la població mundial (lluita contra la fam —i en especial la desnutrició infantil, les pandèmies com la SIDA, la tuberculosis o la malària; l'accés a l'aigua potable, etc.) sí que hi són per "rescatar" un sistema financer que, per la seva cobdícia, ens ha dut a la vora de l'abisme. Ara és, per tant, temps per l'acció.

Institucions polítiques i actors socials de la màxima rellevància i tan diversos com el Parlament Europeu o la Confederació Internacional de Sindicats (ITUC-CSI) recolzen l'articulació de propostes concretes de nous mecanismes i, en concret, donen suport a una iniciativa llargament defensada pel Fòrum UBUNTU i la societat civil d'arreu: l'aplicació d'impostos a les transaccions financeres per contribuir al desenvolupament i a la lluita contra el canvi climàtic.

És més, recentment un Grup Internacional d'Experts ha confirmat, a petició del Grup Pilot sobre Finançament Innovador per al Desenvolupament, la viabilitat econòmica i tècnica de dita proposta, fet que ha estat seguit pel recolzament explícit d'un grup important d'estats liderats per França, Japó, Bèlgica i Espanya. Els experts han identificat la compra venda de divises com el sector financer on la senzillesa d'aplicar un impost seria major, donades les característiques tècniques d'aquest mercat. A això se li suma l'evidència contrastada que aquest intercanvi no està sotmès a cap forma de tributació, i que pràcticament no produeix cap tipus de creixement econòmic ni reverteix en desenvolupament; més aviat al contrari, en molts casos provoca situacions d'alta inestabilitat i volatilitat econòmica que perjudiquen el desenvolupament sostenible. Els experts calculen que la introducció d'un impost de només el 0'005% sobre aquestes transaccions seria suficient per recaptar una quantitat netament superior als 30.000 milions de dòlars anuals. Aquests suposarien una important font de nous recursos, que complementaris a l'AOD, es podrien posar a disposició del compliment dels compromisos internacionals pel desenvolupament, especialment els ODM, però també la lluita contra el canvi climàtic.

No obstant, cridem l'atenció sobre la necessitat que un cop assolida l' implantació d'aquest nou impost, els nous fons que se'n derivin siguin gestionats de manera democràtica, transparent i participativa, a través del sistema de Nacions Unides i amb la participació central de les agències i programes de més reconeguda legitimitat i solvència en la lluita contra la pobresa i l'exclusió.

És, doncs, temps d'acció. El Fòrum UBUNTU fa una crida als dirigents mundials, i a la societat en general, per a què es mobilitzi de cara a l' implementació d'un impost a les transaccions de divises de manera immediata. Ha arribat l'hora que els governs, abans d'encarregar-ne de nous, comencin a aplicar les recomanacions fetes en els informes que ja estan fets. Només així es podrà revertir l'estat de greu incompliment dels ODM, que posa de manifest el darrer informe del Secretari General de Nacions Unides al respecte, i es podrà començar a avançar envers l'assoliment efectiu d'aquests i altres compromisos, donant un fort impuls cap a un major respecte de la dignitat humana a nivell global.