Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

01.07
2016
Les JERC apostem per la creació d'un moviment popular per la refundació d'Europa

Les Joventuts d’Esquerra Republicana lamentem el resultat del el referèndum sobre la permanència del Regne Unit dins la UE. El jovent independentista català, des d’una posició fermament europeista, considerem que el replegament nacional dels estats que actualment conformen la UE és un pas enrere cap a la construcció d’una Europa social i solidària.

Així mateix, les JERC celebrem els resultats a Escòcia i als sis Counties irlandesos sota ocupació britànica, on el remain ha guanyat per ample marge. Per altra banda, destaquem l’alt percentatge de joves que també han votat remain, fet que constata una vegada més, la necessitat de donar el dret a vot a les persones de 16 anys, en tant que són les més afectades a llarg termini per la presa de decisions.

Com a independentistes, creiem que els resultats poden obrir nous escenaris a Escòcia i a Irlanda del Nord. Si per una banda, Nicola Sturgeon, ha obert la porta a un segon referèndum sobre la independència d’Escòcia com a via per romandre a la UE; el deputy First Minister d’ Irlanda del Nord, Martin McGuiness, no descarta un referèndum sobre la reunificació del país. Per altra banda, tot i els resultats a Gal·les, creiem que s’obre una oportunitat pel Plaid Cymru per esdevenir el partit hegemònic de l’esquerra, superant al Labour, que no ha estat a l’alçada en la defensa del remain.

Com a jovent antifeixista, les JERC veiem amb preocupació certs arguments xenòfobs i racistes que han pres especial preponderància durant la campanya del referèndum. Lamentem com el discurs d’extrema dreta ha calat en certs sectors de l’electorat britànic, i com els líders d’extrema dreta d’altres països europeus com Geert Wilders (Holanda) o Marine le Pen (França) han atiat la flama de l’odi sota un discurs euroescèptic.

L’actual Unió Europea està morint. Mentre no sorgeix quelcom nou, apareixen els monstres. Les JERC, volem aportar el nostre gra de sorra en la creació d’un moviment popular per la refundació d’Europa. El jovent independentista dels Països Catalans creiem que la joventut europea té problemes comuns que necessiten una resposta comuna. Per tant una resposta col·lectiva des d’un punt de vista popular i apartidista és més necessària que mai. Així doncs continuarem teixint les xarxes necessàries amb d’altres organitzacions d’  objectius similars per tal de crear aquesta nova Europa social, solidària i dels pobles!

Ple del parlament europeu a Estrasburg Ple del parlament europeu a Estrasburg