Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

26.11
2008
LES JERC CELEBREN EL PAS ENDAVANT DE GROENLÀNDIA

El jovent independentista celebra el resultat del referèndum que va tenir lloc ahir a Groenlàndia, on el 75% dels votants va donar suport a una ampliació rellevant de l'autonomia de l'illa en relació a Dinamarca. El nou estatus resultant deixa l’illa de l’oceà Àrtic amb unes cotes d'autogovern molt elevades i li reconeix el dret d'autodeterminació, per la qual cosa la independència és un objectiu assolible a una dècada vista.

Els 58.000 habitants de l'illa s'han mostrat així majoritàriament favorables a una autonomia ampliada, en una consulta amb una participació del 72%.

Els recursos de l'illa han estat un altre camp de batalla durant la consulta. Segons estimacions recents, el subsòl de l'illa podria contenir reserves de cru equivalents a la meitat de les de l'Aràbia Saudita, el que permetria que Groenlàndia, que actualment viu de la pesca i d'una milionària subvenció anual de Copenhaguen del 27% del PIB, acabés esdevenint una nació autosuficient i fins i tot benestant.

Aprofitant l'avinentesa les JERC insten Espanya i França a fer com Dinamarca, un Estat democràtic plenament consolidat que respecta les decisions democràtiques de tots els territoris sota la seva sobirania.