Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

26.04
2016
Les JERC diem NO al cop d'estat a Brasil

Aquests dies hem assistit com el Congrés brasiler acceptava un ‘impeachment’ (moció de censura en un sistema presidencialista) contra l'actual Presidenta Dilma Rousseff. La propera votació  es produirà el proper 17 de maig al Senat, on es decidirà si s'aparta la presidenta del càrrec per un màxim de 6 mesos, a l'espera d'un veredicte en mans també de la cambra alta.

S'acusa a la presidenta d'haver violat la «Llei de Responabilitat Fiscal», una llei de caràcter neo-liberal amb similituds amb la espanyola «Ley de Responsabilidad Fiscal». Concretament, s'acusa a Dilma d'ordenar al Baco do Brasil (públic) un avançament de diners per pagar fons de la «Bolsa Família», programa impulsat per Lula el 2003. Aquesta política de caire assistencial, actualment beneficia a uns 45 milions de persones, i és la principal responsable de la reducció de la pobresa extrema al país d'un 75% entre 2001 i 2014.
Aquest procés polític contra la presidenta del Brasil, ha estat impulsat per una comissió especial formada per 38 diputats, 36 dels quals estan sent processats per casos de corrupció. Certament la corrupció és una xacra per al Brasil: Diversos mitjans apunten que fins a un 60% dels membres del Congrés Brasiler, estant sent investigats per corrupció, alguns dels quals membres del Partido dos Trabalhadores, partit de la presidenta. Tanmateix Dilma Roussef no està sent investigada per corrupció, sinó per avançar diners públics al programa social més important de Brasil i probablement del món.

És necessari mencionar les simpaties d'alguns dels defensors del «impeachment» amb dictadura brasilera dÀncoraels anys 1964 i 1985. Jair Bolsomaro i el seu germà Eduardo, per exemple, han elogiat el general de la dictadura, responsable de la tortura de Rousseff quan aquesta va ser presonera política.

Per això, des de les JERC denunciem la persecució política que està vivint la Presidenta Dilma Rousseff a mans de la dreta brasilera, amb la única finalitat de revertir els enormes progressos socials dels anys de govern del Partido dos Trabalhadores i restaurar les antigues polítiques neoliberals promogudes per Washington i aplicades per la dictadura militar.

Solidaritat entre els pobles! Aturem el cop d'estat a Brasil!

#NãovaiTerGolpe

Fotografia Fotografia