Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

05.05
2017
Les JERC en solidaritat amb els presoners i presoneres palestins

La xifra de palestins empresonats a Israel és de 6.500 persones. A més a més, aquests s’enfronten dia a dia a unes condicions precàries: visites limitades, l’aïllament com a mètode de pressió o de càstig, detencions administratives arbitràries, negligències mèdiques… Tot plegat demostra la dura repressió d’Israel en els territoris ocupats.

Per tot això, el passat 17 d'abril, dia del presoner palestí, 1200 palestins van iniciar una vaga de fam indefinida a les presons israelianes. Presos de diferents forces polítiques i diferents presons es van unir per reclamar els seus drets. La vaga, iniciada sota el lema “vaga per la llibertat i la dignitat”, reivindica l'augment de les visites de familiars contra la generalitzada política d'aïllament dels presos, així com també uns tractaments de salut adequats i atenció mèdica gratuïta, l’accés a l’educació, la instal·lació de telèfons públics i la fi de la detenció administrativa (per la qual l'Estat d'Israel pot empresonar a algú sense necessitat de presentar càrrecs ni celebrar judicis).

Des del mateix dia 17, la vaga s’ha extès als carrers de Jerusalem Est, Gaza i Cisjordània. Les manifestacions i vagues generals en solidaritat amb els presos polítics i contra la col·laboració entre l’Autoritat Nacional Palestina i Israel han estat molt nombroses, sobretot a Ramallah. La repressió per part de les autoritats israelianes ha estat i és molt dura: hi ha hagut tortura física i psicològica.

Aquesta lamentable situació no només afecta el govern israelià: també implica els seus aliats occidentals (que li han fet el joc, especialment els EUA de Donald Trump) i al mateix govern palestí d'Al Fatah, a Cisjordània, que col·labora amb les autoritats israelianes. Abu Abbas, president de l'Autoritat Palestina, tem que la vaga acabi fent que Marwan Barghouti, promotor de la vaga i empresonat des del 2002, l'eclipsi com a referent polític i perjudiqui el seu domini sobre el poble palestí.

Des de les JERC, exigim que el govern de Tel Aviv acabi amb la seva il·legítima política penitenciària. Ens solidaritzem amb els presoners i presoneres palestins i amb el poble palestí en la lluita pel respecte als drets humans i per l’autodeterminació de Palestina.

Prou repressió! Visca Palestina lliure!

Les JERC en solidaritat amb els presoners i presoneres palestins Les JERC en solidaritat amb els presoners i presoneres palestins