Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

16.12
2009
Les JERC i Iratzarri, es solidaritzen amb els responsables d'Egunkaria davant de l'Auidència Nacional

Una desena de militants de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) i de les joventuts de la formació abertzale Aralar (Iratzarri) han desplegat aquest matí dues pancartes de suport a Egunkaria i a la llibertat d’expressió davant la seu de l’Audiència Nacional espanyola a Madrid. Sota el lema “Llibertat d’expressió. Estat espanyol presó de pobles” s’han desplegat dues pancartes conjuntes de les dues organitzacions juvenils d’esquerra independentista, una en català i l’altra en basc.

Avui tenia lloc a Madrid el judici contra els responsables d’Egunkaria, entre ells el seu director, Martxelo Otamendi, després que el 2003 l’Audiència Nacional espanyola el clausurés aquest diari en llengua basca per una presumpta vinculació amb ETA que mai s’ha demostrat. Ara, tot i l’oposició de Fiscalia —que manté des de 2006 que no hi ha proves suficients— el judici únicament se sostenta en l’acusació popular de l’Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT) i Dignidad y Justicia. Així, demanen entre 12 i 14 anys de presó per als cinc imputats per presumpta pertinença a ETA.

Així, les JERC s’han desplaçat fins a Madrid per rebutjar l’ofensiva nacionalista de l’Estat espanyol contra els pobles basc i català, tancant diaris que no pregonen el discurs únic, atacant les lleis refrendades democràticament pels catalans —com en el cas de l’Estatut— i impedint el dret dels catalans a decidir, fonamental en un estat democràtic. Pel jovent independentista és inconcebible que un estat democràtic tanqui diaris per raons polítiques com fan països dubtosament democràtics.

En aquesta línia, Joan Ridao, secretari general d’Esquerra, ha acompanyat els militants independentistes i ha manifestat que el que l’Estat espanyol fa contra Egunkaria “és un autèntic atemptat contra la llibertat d’expressió i contra la cultura basca a través d’una estratègia de l’aparell de l’Estat, que de forma delirant, ha vist com un mitjà de comunicació amb llarga tradició al País Basc col·laborava amb ETA. Quelcom que ni tan sols Fiscalia sosté”. Ridao espera que “el judici acabi amb una sentència absolutòria perquè tot es deu a un error de 2003 del Ministeri de l’Interior i de la Guardia Civil”.

Finalment, la policia ha retingut els militants de les JERC i els ha identificat.

Vídeo de l'acció:
http://www.3cat24.cat/video/1917259

Altres enllaços de la notícia:
http://www.abc.es/20091215/nacional-tribunales/nacionalistas-vascos-catalanes-rebelan-200912151116.html
http://www.directe.cat/article/les-jerc-i-les-joventuts-daralar-despleguen-una-pancarta-de-suport-a-egunkaria-i-a-la-llib-18264