Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

28.01
2009
Les JERC recolzen els Moviments Sindicals bolivians

Durant el segon dia de l’estada de la delegació independentista a Bolívia, les JERC s’han reunit amb els tres principals sindicats que van fundar el MAS-IPSP, l’instrument polític que ha permès l’accés per primer cop del moviment indigenista al govern nacional. Aquestes tres formacions són la CSUTCB, la Confederación de Colonizadores de Bolívia, i “Las Bartolinas”.   

 

La Confederación Sindical Única de Trabajadores Campesinos de Bolívia, sindicat agrari que coordina la lluita camperola i la defensa dels seus drets, ha volgut destacar el gran avenç que suposa que la nova Constitució prohibeixi els grans latifundis (per sobre de les 5.000 hectàrees), garanteixi la redistribució de terres i acabi amb les condicions de privilegi dels grans terratinents. En la mateixa línia s’han expressat els líders de la Confederación de Colonizadores de Bolívia, que representa els drets dels indígenes andins en la defensa dels seus territoris.

 

El tercer dels sindicats fundadors del MAS-IPSP amb que s’han reunit les JERC és la Federación Nacional de Mujeres Campesinas Índigenas Originarias de Bolívia “Bartolina Sisa”, referent del moviment de lluita feminista al país. La trobada ha servit per constatar que, gràcies al seu esforç, la nova Constitució Boliviana ha fet un pas de gegant en el reconeixement dels drets de les dones.

 

Més enllà d’aquestes tres formacions, les JERC també s’han trobat amb la Coordinadora Obrera de Bolívia, el sindicat majoritari de caràcter obrer de Bolívia, i amb el Sindicato Nacional de Estudiantes Universitarios, que basen les seves principals reivindicacions amb l’increment de la partida del pressupost universitari, el lliure accés a aquestes institucions i la seva autonomia.