Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

06.01
2018
Les Joventuts d’Esquerra Republicans denunciem l’enèsim cop d’estat a Hondures i lamentem la victòria de Sebastián Piñera a les Presidencials xilenes

Des de fa uns anys, la dreta llatinoamericana lidera una contraofensiva per desestabilitzar la regió, tot revertint una dècada marcada pel progrés social. Des de Macri fins a Piñera, passant per Leopoldo López i Michel Temer, han intentat de manera més o menys legítima i amb més o menys èxit, prendre el govern a una esquerra desgastada per la crisi econòmica, tot i les grans victòries socials. Els últims episodis d’aquesta ofensiva han succeït a Hondures i a Xile.

A Hondures, el Partido Nacional de Honduras, tot i perdre les eleccions presidencials, imposà el seu candidat Juan Orlando Hernández com a president del país. Aquesta tupinada, fins i tot denunciada per la Organización de Estados Americanos, permet que la dreta segueixi perpetuant-se en el poder, després del cop d’estat contra Manuel Zelaia el 28 de juliol de 2009. Donada l’enèsima manipulació electoral de la dreta a Centreamèrica, les Joventuts d’Esquerra Republicana no podem més que solidaritzar-nos amb el Partido Libertad y Refundación, que ha aconseguit trencar amb el bipartidisme del Partido Nacional i el Partido Liberal.
 
A Xile, després del segon mandat de Michelle Bachelet, la dreta torna al govern de la mà del magnat Sebastián Piñera. Després de quatre anys de govern progressista, la sempre rància dreta xilena reconquereix la presidència amb l’objectiu de revertir els grans avenços socials  protagonitzats per la Nueva Mayoria, com ara la reforma fiscal, la gratuitat universitaria per les classes populars, o la proposta de reforma de la constitució. La derrota, propiciada per una incipient crisi econòmica, i l’hegemonia social neo-liberal hereva de la dictadura de Pinochet, aboquen a la Nueva Mayoria a una necessària reflexió i oposició durant els propers quatre anys. Aquesta reflexió passa per comprendre la irrupció d’una nova coalició progressista, el Frente Amplio, que tot i no passar a la segona volta presidencial, ha protagonitzat uns bons resultats tant a les presidencials com a les legislatives. Tot i això, cal destacar que la dreta no ha sigut capaç d’imposar-se a les eleccions legislatives, on la suma del Frente Amplio, la Nueva Mayoría i els seus aliats (principalment la Democràcia Cristiana) es queden a les portes de la majoria absoluta a la Cámara de los Diputados amb 77 de 155 diputats. En aquest cas, volem expresar la nostra solidaritat amb les organitzacions juvenils de la Nueva Mayoría, en especial amb la Juventud Socialista de Chile i la Juventud Radical, que enguany celebra el seu centenari.
 
El jovent republicà dels Països Catalans hem defensat, defensem i defensarem els governs progressistes llatinoamericans davant les ofensives neoliberals. No permetrem cap més dictadura militar ni cap més dècada perduda en mans de la burgesia neoliberal.

Denunciem l’enèsim cop d’estat a Hondures i lamentem la victòria de Sebastián Piñera a les Presidencials xilenes Denunciem l’enèsim cop d’estat a Hondures i lamentem la victòria de Sebastián Piñera a les Presidencials xilenes