Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

20.11
2008
PER UNA GOVERNANÇA INTERNACIONAL JUSTA: ATUREM EL CAPITALISME!

Les JERC es posicionen amb el Fòrum UBUNTU davant les propostes de reunions internacionals sobre la crisi financera.
 
Deixant clar que, per descomptat, tothom té dret a reunir-se amb qui vulgui i on vulgui, els sotasignats, en la línia dels comunicats emesos des del Fòrum UBUNTU, volem manifestar el que segueix:

1. La nostra profunda preocupació per les greus repercussions que per a la humanitat suposará l’explosió del capitalisme neoliberal, una explosió segurament final –tot i que, malauradament, encara no acabada– d’un model econòmic que tanta gent i tantes vegades havíem denunciat com a extremament injust i nociu per a la societat.

2. La nostra perplexitat perquè els responsables principals que aquest model s’hagi imposat durant uns vint-i-cinc anys, el G7 i les Institucions de Bretón Woods (l’FMI i el BM),1 es mostrin ara com els salvadors del desastre, quan s’haurien de declarar com a culpables, en gran part, i assumir en conseqüència les responsabilitats que els corresponguin.

3. La nostra indignació davant la convocatòria de la reunió del 14 de novembre a Washington, entre d’altres, pels motius següents:

a) Que sigui precisament Washington, bressol del govern i de les organitzacions políticament més responsables del que està passant, qui convoqui la reunió.

b) Que es convidi a la reunió d’una manera totalment arbitrària i discriminatòria. Com si, per exemple, els països més pobres, que més han patit aquest model i que, probablement, més patiran les conseqüències del daltabaix actual, no tinguessin res a dir sobre el que cal fer ara i en el futur.

c) Que, en canvi, no tan sols no s’aprofiti, sinó que es menystingui, la Conferència de Doha sobre la Revisió de la Implementació del Consens de Monterrey sobre Finançament per al Desenvolupament, prevista per als pròxims dies del 29 de novembre al 2 de desembre, sobretot quan aquest Consens té un apartat de temes sistèmics/estructurals sobre el qual es treballa des de fa mesos en el marc més plural i transparent de les Nacions Unides i que, convenientment revisat i ampliat en el context actual, podria contribuir a obrir les portes del camí cap a un nou model econòmic i financer mundial.

4. La nostra convicció que ha arribat el moment que la tan reclamada, per molts fòrums mundials, Reforma en profunditat de l’actual Sistema d’Organitzacions Internacionals es comenci a posar en marxa per establir les bases d’una governança democràtica mundial que, entre moltes altres coses, impedeixi que el món torni a viure una situació com l’actual. En qualsevol cas, els processos oberts de regionalització en el món s'hauran de tenir en compte entre les noves
bases per refundar el sistema.

5. La nostra exigència que al si de les Nacions Unides, amb la participació activa de tots els actors rellevants de l’actual conjuntura mundial i, per tant i fonamentalment, també amb la participació de la societat civil i dels moviments socials, es comenci immediatament –en el context de la pròxima i ja esmentada Conferència de Doha– el procés cap a una Conferència Mundial Multiactors sobre un Nou Sistema Monetari i Financer Internacional i les seves Noves Institucions Democràtiques de Govern.