Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

01.12
2008
Sensibilitzant el Nord: El projecte de cooperació entre les Joventuts del MAS i les JERC a Ripoll

La xerrada organitzada per les JERC-Ripoll sota el títol "La construcció del socialisme: de Bolívia als Països Catalans" va reunir una cinquantena de persones al local d'Esquerra i JERC Ripoll.

Oriol Clusells, portaveu comarcal, va presentar l'acte que va tenir com a ponents els companys Laia Cañigueral (diputada de les JERC al Congrés entre 2006 i 2008) i Marc Puig (secretari de relacions internacionals de les JERC). Ambdós participen en el projecte de cooperació internacional que les JERC estem duent a terme a Bolívia.

Cañigueral intervingué en primer lloc situant als assistents quant a Bolívia, la seva història i el llarg procés de descolonització des de la seva independència, l'importància del país per la seva riquesa en matèries primeres i, sobretot des d'un punt de vista energètic (gas i petroli), la complicada distribució ètnica etc. Seguidament, i alhora que es desmuntaven algunes de les mentides escampades pels mitjans de comunicació espanyols, Cañigueral va fer un repàs polític des de la creació del Movimiento al Socialismo a partir de moviments socials fins a les mesures impulsades pel govern de l'aimara Evo Morales que, a partir de la nacionalització dels recursos i que estan millorant les condicions de vida dels bolivians i bolivianes.

Per altra banda, Puig va exposar el projecte de cooperació de les JERC. Des dels primers contactes amb el MAS establerts pel diputat de les JERC, Pere Aragonès, fins a la definició del projecte. Aquest projecte s'entén, segons Puig, a llarg termini i en diferents fases i significa un canvi molt important pel jovent independentista, ja que fins ara s'havien treballat els contactes amb organitzacions juvenils de nacions sense estat (Escòcia, Irlanda del Nord...), però per arribar a tenir un estat propi  necessitem treballar amb organitzacions estatals també. El projecte amb les joventuts del partit de govern bolivià serveixen, per tant, per intercanviar experiències en molts àmbits com poden ser les polítiques d'emancipació juvenil, de participació,  de gènere o de medi ambient i l'aprenentatge és bidireccional