Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

24.05
2018
24 de maig, dia internacional de les dones per la pau i el desarmament

Com cada any al mes de maig es reivindica el dia internacional de les dones per la pau i el desarmament, com a testimoni d’una esperança que es fonamenta en el sosteniment de la vida des de la perspectiva de les dones, posant-nos a nosaltres en el centre per tal de construir un món diferent. El 24 de maig, reivindiquem i recordem la tasca de tantes dones que construeixen la pau i eradiquen la violència. El Jovent Republicà ens sumem una vegada més a la commemoració d’aquesta jornada que se celebra des del 1982, quan centenars de dones es van organitzar contra les armes nuclears i la carrera armamentística.

Les dones tenim veu i un missatge propi de pau, perquè defensar el feminisme i la sororitat, comporta posicionar-nos en contra del militarisme. Justament perquè la figura femenina és la més maltractada en els conflictes armats, ens mantenim actives en els processos de pau i creiem i treballem fermament en la construcció d’aquests mateixos projectes en els que sovint no se’ns hi té en compte. Així ho demostra un estudi de Nacions Unides realitzat sobre una mostra de 31 processos de pau d’entre l’any 1992 i 2011, que assenyala que un 4% dels signataris, un 2,4% dels mediadors principals, un 3,7% dels testimonis i un 9% dels negociadors eren dones (UN Women 2012), unes xifres molt baixes en participació.

La ideologia militarista no té cabuda en el pensament feminista, ja que l’amenaça més feroç reconeguda contra la pau i la seguretat de la dona en els conflictes armats, és la violència sexual. Una violència que sorgeix del sistema patriarcal i que nosaltres no perdonem. Menys encara quan aquesta violència sexual ha estat ignorada en la majoria dels acords de pau.

En els contextos de conflictes armats, la violència sexual no està reconeguda com a prioritària davant altres crims internacionals, fet que provoca que les víctimes estiguin completament desprotegides i que els responsables de la violència sexual exercida no hagin estat perseguits judicialment. Els atacs als drets de les dones -assassinats, violacions, esclavitud sexual, embarassos forçosos...- s’utilitzen també com a arma de guerra en els conflictes armats. I, malgrat avenços significants per classificar-los com a crims de guerra contra la humanitat no son suficients i, per tant, no han impedit encara que les dones que viuen conflictes bèl·lics continuïn patint aquests tipus de violències.

No creiem en la violència com a sistema de resolució de conflictes. Creiem en el diàleg, la justícia, la reivindicació de la vida, i també la de la pau.

La presència de dones en exèrcits és molt minoritària, no obstant elles, són qui pateix les pitjors conseqüències en conflictes armats. Segons FundiPau en els conflictes actuals, fins al 90 % dels ferits són civils i d’aquests, la majoria són dones i nens. Davant d’això, moltes dones i col·lectius treballen de forma incansable per la pau i el desarmament de les seves comunitats i països. Les dones som necessàries per fer la pau, i és que la participació i la presència de les dones en les negociacions de pau implica que es garanteixi la representació dels nostres drets als acords.

24 de maig, dia internacional de les dones per la pau i el desarmament 24 de maig, dia internacional de les dones per la pau i el desarmament