Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

28.05
2017
28 DE MAIG. DIA INTERNACIONAL D'ACCIÓ PER A LA SALUT DE LES DONES

El Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones neix el maig del 1987 a San José (Costa Rica) en el V Encuentro Internacional de Mujer y Salud per tal de fer reivindicar les desigualtats de les dones en l'àmbit de la salut. Des de llavors, i amb la col·laboració i l'impuls de la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib, cada 28 de maig es commemora el dia d'acció internacional per la salut de les dones.

En altres àmbits les desigualtats per raó de gènere es fan més evidents. Per exemple, si parlem de la repartició de les tasques de cura, de l’accés al treball, a l’educació... Gran part de la lluita se centra en aquestes reivindicacions històriques, i sens dubte cal centrar esforços per aconseguir ni més ni menys que drets fonamentals. Ara bé, quin paper juga la reivindicació de la salut de les dones?
 
Les desigualtats socials existents són la causa de les desigualtats en salut, o el que és el mateix, les dones ens hi deixem la salut. Per exemple, l’accés al mercat laboral és més exigent per les dones, un cop hi accedeixen ho fan en llocs de treball menys qualificats i en pitjors condicions de contractació que els homes. Així doncs, als PPCC, per exemple, veiem com part de la precarietat laboral es concentra en dones de classes socials més desafavorides. I aquest fet va estretament lligat de la mà de la salut. Segons els darrers estudis en determinants de salut comunitaris, els grups de treball que pateixen més trastorns de salut (física, social i mental) són els de menys qualificació. Per percebre aquest impacte és necessari estrènyer noves metes socials, econòmiques, culturals i polítiques.
 
Quan parlem de la salut de les dones parlem també del dret a la salut sexual i reproductiva. En l’exercici de la nostra sexualitat i reproducció  no se’ns ha d'exigir a les dones a pagar un preu elevat. Actualment, a molts països del món, milers de dones perden les seves vides a conseqüència de l'embaràs, part o l'avortament sota la prohibició, la por o les convencions socials. Els riscos que suposen les pràctiques poc segures, malgrat ser l’única opció per aquestes dones, són inacceptables.
 
La salut s'entén pel complet benestar físic, mental i social. Així doncs, reivindiquem la defensa de l'exercici de la salut com a dret humà i sense cap tipus de discriminació.

28 DE MAIG. DIA INTERNACIONAL D'ACCIÓ PER A LA SALUT DE LES DONES 28 DE MAIG. DIA INTERNACIONAL D'ACCIÓ PER A LA SALUT DE LES DONES