Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

08.01
2018
8 de gener: ADA LOVELACE. La desigualtat persisteix, la lluita continua!

Aquest 8 de gener, també és 8 de març, i visibilitzem grans dones a qui la història no ha donat el paper merescut:

 
ADA LOVELACE
(Londres, 10 desembre 1815 - Londres, 27 novembre 1852)

La mare d'Ada va promoure en la seva filla l'interès per les matemàtiques i la lògica. Va rebre classes de tutors com William Frend i Mary Sommerville en matemàtiques i Augustus De Morgan en lògica; uns tutors que van veure clar la predisposició de la seva alumna a l'aprenentatge d'aquestes matèries i el seu talent per a les matemàtiques.

La seva infància no va ser fàcil, va patir un greu brot de xarampió, a l'edat de 14 anys, que la va mantenir en llit gairebé un any i després va estar un altre any més depenent d'unes crosses per caminar. Malgrat aquest impediment es va centrar encara més en la seva educació científica.

Ada Lovelace es va interessar, des d'un primer moment, pel treball de Babbage amb les seves màquines analítiques i diferencials. Va ser una de les grans promotores i defensores del projecte, va entaular una profunda amistat amb Babbage i va analitzar en profunditat les possibilitats d'aquest tipus de màquines més enllà del seu ús per a la realització de càlculs matemàtics. Gràcies a Ada Lovelace, el disseny de la màquina analítica es va perfeccionar i, per exemple, es va modelar el que veuríem a la primera generació de computadors digitals que van sorgir després de la Segona Guerra Mundial: les targetes perforades com a dispositius d'entrada. Va crear el primer llenguatge de programació i així va ser reconeguda com la primera programadora.

Morí a l'edat de 36 anys, el 27 de novembre de 1852, víctima d'un càncer d'úter.

Durant anys, la feina d'Ada Lovelace va ser oblidada per a molts pel simple fet de ser dona. Al principi, se li va atribuir el paper d'assistent / transcriptora de Babbage; però, la realitat és que les seves investigacions eren pròpies i, avui dia, és considerada com la mare de la programació. El reconeixement a Ada Lovelace i el seu treball va arribar, realment, al segle XX quan van sorgir els primers computadors i llenguatges de programació. 

Per totes aquelles dones que silenciosament han fet història:

si la desigualtat persisteix, la lluita continua!

 

Ada Lovelace Ada Lovelace