Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

23.05
2006
Constructores de pau! Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament 2010

Jo no sento que estiguem en pau quan les armes callen.
Jo sentiré la pau quan les veus de les dones puguin ser escoltades.”
Claudine Muyala Tayaye Bibi, activista congolesa


El militarisme s’emmarca dins el sistema patriarcal, que basa la seva raó de ser en el domini de l’altre o l’altra. El sistema patriarcal perpetua el militarisme perquè fa que persisteixin la subordinació i el control d’un grup de persones envers les altres. En motiu del Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament, les JERC volem posar en evidència el paper del patriarcat com a perpetuador del militarisme i reconèixer el paper que tenen i han tingut moltes dones en la construcció de la pau.

Sovint, s’esbiaixa la realitat i se’ns presenten les dones només com a víctimes passives dels conflictes. És cert que no podem obviar que les dones són víctimes de la violència sexual que s’utilitza com a arma de guerra àmpliament estesa a tots els conflictes armats que tenen lloc actualment i també en contextos de tensió política i social. La violència sexual que pateixen majoritàriament les dones i cada cop més també els infants, és utilitzada per mantenir el control territorial, intimidar la població local i controlar el comportament de les dones. Les agressions sexuals són un clar atac contra els drets civils, culturals, econòmics, polítics i socials de les dones. Són diversos, els obstacles que impedeixen a les dones denunciar aquestes agressions i fan que restin invisibles i els agressors, impunes. Les JERC considerem la violència sexual com un crim de guerra i contra la humanitat, un acte de genocidi i de tortura que ha de ser perseguit i penat pels governs i les organitzacions internacionals.

El paper de les dones en front del militarisme ha anat molt més enllà de la seva situació de víctimes. Les dones han estat històricament discriminades en la participació en els processos de pau portats a terme als seus propis països i, superant aquests obstacles, moltes han exercit de mediadores i negociadores de pau. . En molts processos de pau es nega a les dones la seva participació a les negociacions, no es prenen en consideració els efectes que els conflictes bèl·lics han causat en elles –com ara les agressions sexuals- i no es reconeix el paper de les dones com a agents de canvi. La mediació de les dones per a la resolució dels conflictes és coneguda des de l’antiga Roma fins a l’actualitat i el seu paper, tot i que fonamental, no ha tingut valor social. Les JERC volem mostrar el nostre suport a les organitzacions de dones de tot el món que treballen perquè les dones siguin presents a les negociacions de pau i perquè els processos de construcció de la pau tinguin en compte en quina situació es troben i com cal actuar per tal de reconèixer i fer efectius els seus drets.

Al mateix temps, les JERC volem denunciar la despesa militar que realitza l'Estat Espanyol any darrera any, i que tot i la retallada de la despesa social que està realitzant l'Estat en motiu de la crisi econòmica, en cap moment es plantegen la reducció dels més de 18.000 milions d'Euros de despesa militar previstos en el pressupost general de l'Estat.


Un cop més, les JERC ens sumem a la crida per la pau, el desarmament i el desenvolupament humà sostenible del món.