Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

06.02
2015
Dia internacional de tolerància zero amb la mutilació genital femenina

La mutilació genital femenina és una de les mostres de violència més cruels que es poden realitza contra les nenes, reflex d'una desigualtat molt arrelada. Atempta contra els drets humans fonamentals de les dones i nenes i a més comporta enormes riscos per a la seva salut.

Els organismes internacionals declaren que és una violació dels drets humans, però tot i això l'Organització Mundial de la Salut calcula que al voltant de 140 milions de nenes i dones pateixen avui les conseqüències aquesta brutal pràctica. Sols a l'Àfrica, al voltant de 3 milions de nenes cada any pateixen el risc de patir aquesta pràctica.

Tot i que tradicionalment aquesta pràctica la realitzen dones de la comunitat, cada cop més també es practicada per professionals sanitaris (al voltant del 18% de les mutilacions que es realitzen actualment segons la OMS). La mutilació genital femenina no aporta cap benefici de salut, sinó el contrari i produeix diverses complicacions al llarg de la vida d'aquestes nenes. Com conseqüències de la mutilació, pot provocar un fort dolor, xoc hemorràgic, tètanus, retenció d'orina... i a llarg termini pot causar infeccions recurrents, l'esterilitat de les dones, els dolors i complicacions al part fins a provocar la mort del nadó. Però més enllà dels problemes reproductius, aquesta pràctica també comporta problemes en la vida sexual de les dones com insensibilitat o dificultat i dolor alhora de mantenir relacions sexuals.

Cal que des de la comunitat internacional treballem amb enfocaments amplis i sensibles des del punt de vista cultural per tal de garantir els drets bàsics cap a tot el col·lectiu de nenes i dones en risc de patir una ablació, i seguir treballant per acabar amb aquesta pràctica:
  • El dret a no patir violències, lesions, abusos, tortures o tractes cruels, inhumans o degradants.
  • El dret a la protecció envers les pràctiques tradicionals perjudicials.
  • El dret a prendre decisions sobre la pròpia vida reproductiva.
  • El dret a la salut.
  • El dret a la igualtat.

Des de les JERC, instem als governs dels Països Catalans a tenir tolerància zero envers la mutilació genital femenina, tot promovent i assegurant el funcionament efectiu dels protocols i programes que garanteixin la seguretat d’aquestes nenes i n'estableixin les mesures pertinents per a la seva prevenció i abordatge en el cas d'existir un risc.

Dia internacional contra la mutilació genital femenina Dia internacional contra la mutilació genital femenina