Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

08.04
2017
El 8 d'abril també és dia internacional de les dones

Cada dia és 8 de març, perquè si la desigualtat persisteix la lluita continua! Recordem i visibilitzem grans dones:
 
MARIA MAYOL I COLOM
(Sóller, 15 octubre 1883 - Cala Major, Palma 1959) 

Maria Mayol i Colom va tenir un paper molt important en la societat de la Mallorca del s. XX pel seu compromís en la formació i els drets de les dones, pel seu paper en la política (va ser la primera dona que es va presentar a les eleccions a les Illes Balears, amb un discurs progressista, feminista i autonomista) i per la seva condició de escriptora.
 
Va escriure poemes, articles i una obra de teatre Margalideta de Sortdeviu, estrenada el 1931. Durant la Segona República va militar, primerament, en Acció Republicana de Mallorca i després a Esquerra Republicana Balear. En les eleccions de 1933 va ser candidata per la coalició republicanosocialista. El cop d'estat de 1936 la va sorprendre a Madrid. El 1939 es va exiliar a França i a mitjans de la dècada dels quaranta va tornar a Mallorca.
 
L'any 1926 va fundar a Sóller una associació pionera, el Foment de la Cultura de la Dona (Foment de la Cultura de la Dona), de la qual va ser presidenta fins a 1934, any en que la seva tasca política la va allunyar de Mallorca.
 
Inspirada en altres associacions culturals femenines de Catalunya, el Foment de la Cultura de la Dona de Sóller va dur a terme una tasca educativa pionera en una època en què l'accés de la dona a l'educació i la cultura era  de gran dificultat i, fins i tot, mal vist pel conjunt de la societat mallorquina. Finançat per aportacions de les famílies benestants de Sóller i per aportacions institucionals, el Foment va crear una biblioteca i va organitzar tot tipus d'activitats educatives i culturals pensades per a les dones.
 
Amb el temps va anar augmentant el compromís polític. Va participar en l'assemblea que va aprovar el projecte d'Estatut d'Autonomia de Mallorca i Eivissa del 1931, i aquell mateix any va ser candidata a diputada. Després de la victòria franquista es va exiliar a França, i quan va tornar ja no va tornar a tenir rellevància pública. Mayol va escriure sempre, tot i que mai no va poder veure publicat un llibre amb la seva obra.
 
Per totes aquelles dones que silenciosament han fet història: 
 
Si la desigualtat persisteix, la lluita continua!

Si la desigualtat persisteix, la lluita continua! Si la desigualtat persisteix, la lluita continua!