Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

30.01
2020
El Jovent Republicà ens posicionem en contra de la gestació subrogada

En l’actualitat la gestació subrogada no és una pràctica legal als Països Catalans, però cada cop més veus de la dreta que la defensen amb un fals discurs a favor del col·lectiu LGTBI. És per aquest motiu que el passat 18 de gener les Joventuts d’Esquerra Republicana vam votar el nostre posicionament al Consell Nacional de l’organització i mostrem públicament el rebuig absolut a aquesta pràctica neoliberal.

La gestació subrogada és una forma de mercantilització i esclavitud dels cossos de les dones. Les candidates a ser gestants són sotmeses a proves físiques i psicològiques invasives que incideixen en la seva vida privada i a tractaments hormonals per tal d‘afavorir la seva fertilitat. Durant tot l'embaràs són sotmeses a una vigilància permanent per part de les agències o de les persones contractants, que a més, poden tenir accés a les dones gestants sempre que ho vulguin i imposar algunes condicions en qüestions que afecten el seu dia a dia, com la seva alimentació o les seves relacions sexuals. Aquestes agències, algunes presents als Països Catalans, compten també amb catàlegs de dones i entre les condicions del contracte es pot pactar també rebutjar el part natural en favor de la cesària, encara que no sigui necessària, per a poder programar el dia del part amb les persones contractants. Les dones que passen per aquest procés, que clarament vulnera els drets humans, pateixen unes seqüeles psicològiques sovint irreparables.

Creiem que no es pot parlar de gestació subrogada altruista per l’existència d’un intercanvi econòmic. En tots els casos s'estableix, com a mínim una compensació econòmica per les pèrdues d'ingressos que hagi pogut generar l'embaràs o per tal de cobrir altres despeses que se’n derivin.

Considerem que la decisió de tenir un infant mitjançant gestació subrogada respon només a un desig egoista de garantir la descendència genètica. No existeix el dret a tenir fills, sinó els drets de la infància, i la pràctica de la gestació subrogada els posa en perill.

Denunciem l’intent d’instrumentalització del col·lectiu LGTBI per part d’alguns partits polítics per tractar d'emmarcar la gestació subrogada com una demanda d’aquest col·lectiu. Les dades demostren que un 80% de les parelles que recorren a la gestació subrogada són parelles heterosexuals. No es poden exercir els drets d’un col·lectiu oprimint-ne a un altre i tenir descendència amb la qual es comparteixi càrrega genètica no pot ser considerat un dret sinó un desig que vulnera els drets d’altres persones. A banda que, per motius de classe, també genera un biaix, només hi poden accedir persones amb un alt nivell econòmic. Defensem la lluita per un accés igualitari a l’adopció com una alternativa a la gestació subrogada.

Cal destacar, també, que la gestació subrogada és una pràctica racista que s’aprofita de països en vies de desenvolupament, per abaratir costos i tenir menys traves a l’hora de respectar els drets humans. El 2015, dels 271 casos de gestació subrogada que va haver-hi al Regne Unit, país on és una pràctica legal, 225 es van produir fora d'aquest, a països com Tailàndia o l'Índia. A més, s'accepta pagar més costs per tal que els òvuls fecundats no siguin els de les mares gestants i, per tant, els trets físics de les dones gestants racialitzades no predominin.

Davant aquesta situació, el Jovent Republicà, reiterem el nostre rebuig a la gestació subrogada i reivindiquem l’adopció com una via d’accés igualitari.

La gestació subrogada és una forma de mercantilització i esclavitud dels cossos de les dones La gestació subrogada és una forma de mercantilització i esclavitud dels cossos de les dones