Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

23.03
2009
Els informatius de la televisió menystenen la presència real de la dona a la societat

Un estudi del CAC apunta que ajuden a estendre estereotips


La presència de les dones en els informatius televisius és «escassa», «inferior a la seva presència real en la vida pública», i «reprodueix determinats estereotips». Aquestes són algunes de les conclusions d'un estudi del CAC presentat ahir en què s'assenyala, per exemple, que del temps dedicat a les intervencions polítiques només un 15% correspon a les de dones.

El CAC constata en un estudi fet durant l'últim trimestre del 2008 que en els informatius de sis operadors de televisió de Catalunya (TV3, 3/24, TVE a Catalunya, 8tv, BTV i Badalona TV) la dona té una presència que està per sota de la seva presència real a la societat. La seva autora, Dolors Comas, va assegurar que els mitjans no reflecteixen «la millora produïda els darrers anys pel que fa a la posició social de la dona». Segons es revela en l'estudi, no només hi ha més intervencions d'homes (72,5%) que de dones (27,5%) sinó que, a més, a les declaracions d'homes se'ls dóna més temps (2,01 minuts de mitjana) que a les de dones (1,11).

Àmbit polític

Comas va denunciar que són especialment greus els resultats en l'àmbit polític. Només un 23% dels polítics que apareixen als telenotícies són dones, xifra molt per sota del nombre de càrrecs polítics que ocupen en l'actualitat. I com que la durada mitjana de les intervencions dels homes polítics gairebé duplica la de les dones polítiques, quan se sumen tots els minuts en què apareixen parlant polítics en informatius, les dones suposen només un 15%.

Activitats de poc prestigi

L'autora de l'estudi es va mostrar preocupada perquè les dones només guanyen en tres àmbits, «ensenyament, sanitat i personal», i en cap d'aquests la superioritat es deu a aparicions en qualitat d'expertes o professionals, sinó d'«usuaris o testimonis». Així, «apareixen més estudiants que professores, malgrat que hi ha moltes professores; apareixen usuàries dels serveis de salut però no metgesses, malgrat que n'hi ha moltes...», va exemplificar Comas, que va destacar també que quan apareixen persones sense identificar perquè la identitat no és rellevant, la majoria són dones. «Les dones apareixen en les activitats de menys prestigi i menys poder», va queixar-se, i ho va atribuir a «raons culturals».

Publicat a El Punt Barcelona 21-03-2009 Pàgina 38