Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

14.02
2017
Lliures d'estereotips, desmuntem l'amor romàntic

Segons algunes tradicions, el 14 de febrer és conegut com el dia dels enamorats o Sant Valentí, una data que no forma part de la cultura popular dels Països Catalans. Malgrat tenir les nostres pròpies diades com són Sant Jordi o Sant Dionís, durant aquestes setmanes, els carrers i les xarxes socials s’omplen d’anuncis perquè els enamorats puguin expressar el seu amor. Una visió de l’amor purament romàntica que perpetua els rols i els estereotips de gènere.

Darrera aquest dia s’amaga el mite de l’amor romàntic, es troba present en pel·lícules, contes, sèries, anuncis, el llenguatge,… i està tan normalitzat i arrelat a les nostres vides que és difícil de desprendre’s d’ell, fet que augmenta els factors de risc a l’hora de viure situacions de violència masclista i es creen unes conductes de control sota aquesta idealització de l’amor i la parella.

El mite de l'amor romàntic és una manera d'entendre les relacions de parella, originat a partir d’estereotips i creences de la societat, que estableix uns determinats models de feminitat i masculinitat; generant en les relacions una dependència emocional entre homes i dones que situa aquestes últimes en una posició d’inferioritat i control; tot comportant la compatibilitat entre l’amor i el maltractament.

L’amor romàntic va és enllà i inclou una serie de mites, tots ells innaceptables com són el mite de l’aparellament amb la creença que la parella heterosexual és universal i natural, l’ideal de la mitja taronja i el pensar que la parella ha de ser per tota la vida, el mite de la gelosia, del matrimoni, la submissió que pot generar, el de la passió eterna, entre molts d’altres.

Des de les JERC lluitem per desmuntar aquest mite i totes les conductes de control sota aquesta idealització de l’amor i la parella, defensant unes relacions lliures  i igualitàries allunyades d’estereotips.

Lliures d'estereotips, desmuntem l'amor romàntic Lliures d'estereotips, desmuntem l'amor romàntic