Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

08.05
2017
MARGARIDA BORRÀS. La desigualtat persisteix, la lluita continua!

Margarida Borràs (València, ? -  1460),

Margarida Borràs fou una transsexual valenciana filla d’una família de notaris mallorquins del segle XV. Torturada i penjada a la forca, va ser acusada de “sodomia”, sent obligada a vestir-se d’home i mostrar els seus genitals durant l’execució per tal d’evidenciar la seva condició masculina. Va esdevenir una icona per a la defensa dels drets LGTB, especialment a València.

 

L'any 2002 el col·lectiu LGTB de València va instaurar el Premi Margarida Borràs per reconèixer les persones i entitats que han destacat pel seu treball contra l'homofòbia, la transfòbia i la bifòbia, així com per la defensa dels drets d’aquest col·lectiu. Aquest premi, de caràcter anual, s’otorga a València cada 28 de juny com a homenatge a la primera persona que consta assassinada per motius d’odi i discriminació pel sol fet de mostrar-se tal i com se sentia.

Aquest cas fou descobert el 1994 pel novelista i professor valencià Vicent Josep Escartí. El 2016 el Consell per a la Dona i per la Igualtat de l’Ajuntament de València va dedicar a Margarida Borràs un carrer juntament a quaranta-tres dones més que no han tingut el reconeixement que es mereixien al llarg de la història.


MARGARIDA BORRÀS . La desigualtat persisteix, la lluita continua! MARGARIDA BORRÀS . La desigualtat persisteix, la lluita continua!