2017
Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, recordem i visibilitzem grans dones a qui la història no ha donat el paper merescut:
MARGARITA BRENDER i RUBIRA
(Romania 4 de juliol de 1919 - 11 de febrer de 2000)
Nascuda l’any 1919 a Romania, va ser la primera dona a qui va expedir-se el títol d’arquitecte a Barcelona, l’any 1962. Aquest mateix any era l’única dona col·legiada al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i durant molts anys va ser l’única dona en exercir aquesta professió a la província de Barcelona.
Va defensar un estil d’arquitectura avantguardista, on el disseny dels espais incideix de manera qualitativa en una millora de la vida de les persones que l’habiten.
Al llarg de la seva trajectòria professional va donar una gran importància a la integració entre l’arquitectura i la natura. Considerava que tota habitació hauria de permetre veure el cel lamentava sovint les limitacions de la política urbanística que no permetia una amplitud d’espais com la que ella considerava justa, oportuna i necessària.
L’any 1966 s’encarregà d’un projecte residencial d’habitatges a Badalona, i va ser la signant d’un conjunt de residències al Prat de Llobregat.
Avui en dia, la presència de les dones a les escoles d’arquitectura supera el 50% de l’estudiantat. No obstant, el reconeixement professional no té la mateixa mesura. Margarita Brender i Rubira va ser una pionera en aquest camp que ha ajudat a
Per totes aquelles dones que silenciosament han fet història:
si la desigualtat persisteix, la lluita continua!