Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

08.03
2017
MARIE CURIE. La desigualtat persisteix, la lluita continua!

Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, recordem i visibilitzem grans dones a qui la història no ha donat el paper merescut:

 

MARIE Skłodowska CURIE

(Varsovia, Polònia, 7 de novembre de 1867 - Sallanches, França, 4 de juliol de 1934) 

Als 10 anys d’edat va assistir a una escola internat, després a una escola per a nenes, i als 12 anys es va graduar amb medalla d’or. Va passar un any al camp a causa d’una depressió i el següent any amb el seu pare ja que li va ser impossible inscriure’s en una institució d’educació superior pel fet de ser dona.  El següent any va inscriure’s juntament amb la seva germana a la clandestina Universitat Latajacy, una institució d'educació superior que si admetia estudiants femenins.

El 1891 va marxar cap a París i es va matricular en el curs de ciències de la Universitat de la Sorbonne. Va finalitzar els seus estudis en física compaginat amb l'aprenentatge i l'actuació en un teatre d'aficionats.

El 1894 va conèixer a Pierre Curie, quan els dos treballaven al camp del magnetisme. L’any 1903 els van concedir el Premi Nobel de Física, juntament amb Henri Becquerel, pels seus estudis relacionats amb la radiació iniciats per Becquerel. Marie Curie va ser la primera dona en rebre aquest premi.

El 1911 li va ser atorgat un segon Nobel, el de Química, per les seves investigacions sobre el radi, el poloni i els seus compostos. Va ser nomenada directora de l'Institut del Radi de París en 1914 i es va fundar l'Institut Curie.

El fet de rebre dos premis Nobel, condueix a que Marie Curie sigui l’única dona que hagi guanyat dues vegades el prestigiós premi i en dues disciplines diferents, a més éssent la primera persona en fer-ho. 

Marie Curie va patir una anèmia perniciosa causada per les llargues exposicions a la radiació. Després de quedar cega, va morir el 4 de juliol de 1934 a França.

 

Per totes aquelles dones que silenciosament han fet història:

si la desigualtat persisteix, la lluita continua!

MARIE CURIE MARIE CURIE