Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

14.02
2019
No et deixis oprimir per Sant Valentí

El 14 de febrer, Sant Valentí, és conegut per algunes cultures com el dia dels enamorats. Per nosaltres, és un dia que reforça l’opressió de l’amor romàntic i el sistema capitalista.

Les Joventuts d’Esquerra Republicana rebutgem Sant Valentí i defensem Sant Jordi com a festa pròpia dels Països Catalans i Sant Dionís a la ciutat de València. Tot i així, ambdues festes enteses com a dies de lluita contra el materialisme i l’amor romàntic.

El Sant Valentí que coneixem actualment neix a principis del segle XIX a Nord-Amèrica i a l’Europa occidental amb unes finalitats comercials molt marcades. I és que Sant Valentí és un símbol del capitalisme, que converteix l’amor en quelcom materialista i crida a un consum innecessari. Pel sistema només és una oportunitat per obtenir beneficis.

Però més enllà de ser una celebració comercial, aquest discurs de màrqueting imposa una dicotomia “per a ella / per a ell” que perpetua els estereotips. Per què certs regals només són per homes i altres per dones? Sant Valentí reforça un seguit d’estereotips i discriminacions i la idea de l’amor romàntic.

L’amor romàntic és un model perjudicial de relació de parella que s’explica a través de molts mites falsos, com el de la mitja taronja. Aquest mite ens obliga a buscar eternament la persona perfecte, el príncep blau, i ens fa creure que mai podrem ser feliços si no trobem l’altra meitat. L’amor romàntic ens imposa la idea de la possessió, el control de la persona estimada i la gelosia; i això genera relacions desiguals, que oprimeixen a les dones i que acaben desembocant violència masclista, com els greus casos de violacions que s’estan coneixent als mitjans aquestes darreres setmanes.

Aquests mateixos estereotips només contemplen les relacions heterosexuals i no accepten altres formes d’amor. De la mateixa manera, l’amor romàntic també fomenta la cultura de la monogàmia, on hi ha exclusivitat sexual entre les persones implicades.

Tot rebutjant Sant Valentí, el Jovent Republicà fem una crida per estimar a qui es vulgui, quan es vulgui i de la manera que es vulgui. Cal fomentar relacions igualitàries, des del feminisme, tenint en compte l’altre, i de manera inclusiva i diversa.

L’amor romàntic és un model perjudicial de relació de parella. L’amor romàntic és un model perjudicial de relació de parella.