Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

08.03
2017
TERESA CLARAMUNT. La desigualtat persisteix, la lluita continua!

Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, recordem i visibilitzem grans dones a qui la història no ha donat el paper merescut:

 

TERESA CLARAMUNT

(Sabadell, 4 de juny de 1862 - Barcelona, 11 d'abril de 1931)

Fou una treballadora del ram tèxtil i va fundar un grup anarquista a Sabadell influïda per Fernando Tarrida del Mármol, amb el qual va participar en la vaga de les set setmanes de 1883 on es reivindicava la jornada de les 10 hores. L'octubre de 1884 fou una de les fundadores de la Secció Vària de Treballadores Anarco-col·lectivistes de Sabadell, amb Ángeles López de Ayala i Amàlia Domingo impulsà el 1892 la primera societat feminista espanyola, la Sociedad Autónoma de Mujeres de Barcelona. Aquesta entitat primerament va estar ubicada al carrer Cadena de Barcelona, actual Rambla del Raval, i posteriorment es va traslladar al carrer Ferlandina, 20, d'aquest mateix barri. Justament en aquells anys, concretament el 1889, la Teresa Claramunt vivia al carrer Aurora, 19, molt proper a la seu de l'entitat.

El 1902 va prendre part en els mítings en solidaritat amb els vaguistes del metall i en els de la vaga general del febrer de 1902. Fou novament detinguda després dels fets de la Setmana Tràgica l'agost de 1909 i confinada a Saragossa, on el 1911 impulsaria l'adhesió dels sindicats locals a la CNT i també la vaga general de 1911, cosa que li comportà un nou empresonament. Ja molt malalta i reclosa entre el llit i una cadira, la policia escorcollà el seu pis després de l'atemptat contra el cardenal Soldevila a Saragossa el 4 de juny de 1923, buscant proves que la comprometessin. El 1924 tornà a Barcelona, però la paràlisi progressiva l'allunyà de les seves activitats públiques.
 

Per totes aquelles dones que silenciosament han fet història: 

si la desigualtat persisteix, la lluita continua!

Teresa Claramunt Teresa Claramunt