Segueix-nos:
< Tornar enrere

EDUCACIÓ

30.01
2017
Les JERC exigim el traspàs de la gestió de les beques a la Generalitat

El passat dissabte 28 de gener, el Ministeri d’Educació va deixar sense cobrar a 158.000 estudiants catalans (70.000 universitaris i 88.000 alumnes de l’àmbit no universitari) que tenien dret a beca perquè, segons els seus arguments, hi havia un error en el procés de sol·licitud per part de la Generalitat de Catalunya.

Això provoca que s’hagi de tornar a iniciar de zero i no es pugui preveure quants d’aquests estudiants que estan en situació de vulnerabilitat podran rebre l’ajuda econòmica que els havia estat assignada, ni quan ho faran. Aquesta ajuda, a més, no és proporcional al que paguem els estudiants catalans; ja que rebem un 20% del que ens tocaria segons les nostres aportacions.
Amb tot això, els i les estudiants de Catalunya són els únics que s’han quedat sense rebre els diners pertinents del Ministeri d’Educació espanyol.
 
Des de les JERC denunciem la situació intencionada d’asfíxia econòmica per part del Ministeri d’Educació com una estratègia més del govern espanyol per tensar les relacions amb el govern català i de la qual els únics perjudicats són els estudiants i el seu futur. Es tracta d’un atac directe al sistema educatiu català també relacionat amb la construcció de la futura república catalana. Però no només això. Parlem d’un problema estructural de fa anys. La de les beques i ajuts a l’estudi es tracta d’una competència que hauria d’haver estat traspassada a la Generalitat de Catalunya  segons marquen les diferents sentències del Tribunal Constitucional al respecte dels anys 2001, 2005 i 2016. L’estat espanyol, però, no té cap interès de dotar la Generalitat de més capacitat de gestió i fa cas omís de totes aquestes sentències i reclamacions.
 
Així, exigim no només el pagament d’aquests ajuts econòmics de forma immediata sinó també el traspàs definitiu de la gestió d’un dels principals drets de tots els estudiants catalans, les beques. 

On són les beques dels estudiants catalans? On són les beques dels estudiants catalans?