Segueix-nos:
< Tornar enrere

EDUCACIÓ

14.09
2017
Les Joventuts d’Esquerra Republicana mostrem el nostre rebuig al canvi de la Història de la Filosofia dintre de les PAU

La passada setmana el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va notificar als instituts  del Principat que, en compliment de la LOMQE, ha acordat que en les proves d’accés a la universitat d’aquest curs 2017 -18, la matèria d’Història de la Filosofia s’examinarà en la fase específica i, per tant, deixarà de ser matèria comuna en la fase general a totes les modalitats del Batxillerat. Així, l’estudiantat no podrà triar, com fins ara, entre Filosofia i Història com a matèria de la fase obligatòria, essent aquesta última l’única opció.

Al seu comunicat el CIC argumenta que aquesta decisió està motivada per la voluntat de donar més rellevància a la matèria d’Història de la Filosofia donant-li més pes de ponderació a les proves PAU per entrar a diferents graus universitaris de les branques d’arts i humanitats i de ciències socials i jurídiques.

Ara bé, des de les Joventuts d’Esquerra Republicana entenem aquesta decisió com a contradictòria. No entenem com eliminar la matèria de la fase general implica una major rellevància d’aquesta, ja que hi ha el perill que la gran majoria d’alumnat - i en especial els de les branques de ciències i tecnologia - no es prepari aquesta assignatura i quedi relegada a un segon pla.

Considerem que la presència de la filosofia en l’ensenyament és inqüestionable. Fa uns mesos ens vam adherir, juntament amb moltes altres entitats i intel·lectuals del país, a un manifest que instava al Govern i al Parlament de Catalunya a actuar en aquest sentit. Entenem que la filosofia és la base per al treball d’una sèrie de valors i per a fer, de nens i joves, uns ciutadans lliures i crítics. I això, sens dubte, no s’aconseguirà traient pes a la matèria a batxillerat i PAU; ans al contrari, exigim que aquest canvi (fruit, a més, d’una llei imposada per l’Estat espanyol i que respon a la seva ideologia dominant) no es produeixi i que s’origini una reflexió i un treball per aconseguir que la filosofia tingui aquest paper predominant i de qualitat que es mereix dintre de l’ensenyament.

Per una educació crítica i de qualitat, el jovent seguirem en lluita!

Les Joventuts d’Esquerra Republicana mostrem el nostre rebuig al canvi de la Història de la Filosofia dintre de les PAU Les Joventuts d’Esquerra Republicana mostrem el nostre rebuig al canvi de la Història de la Filosofia dintre de les PAU