Segueix-nos:

23.09
2021
23S: Dia de la visibilitat bisexual

Avui, 23 de setembre, reivindiquem una de les orientacions sexuals més invisibilitzades dins del col·lectiu LGBTI+: la bisexualitat. 

Les persones bisexuals són les que, dins de les orientacions sexuals, triguen més a sortir de l'armari, acceptar-se i posar nom a allò que senten. Aquest fet és degut a diversos factors com per exemple la manca de referents o la idea que estan "enmig" d'una cosa o altra. Comentaris com "estàs confosa", "és una transició", "ets una fresca", "viciosa" i un llarg i insultant etcètera és el que moltes persones bisexuals han de suportar. Aquests fets divideixen, confonen i invisibilitzen.

Una mostra més que estem parlant d’un col·lectiu invisibilitzat és que no va ser fins l’any 2007 que a l’Estat espanyol la Federació Estatal de Lesbianas, Gais, Transsexuals i Bisexuals no va sumar la “B” al seu nom (fins aquell moment era la FELGT). És més, fins no fa gaire les persones bisexuals no existien ni a la RAE, en què el terme era definit com a hermafrodites, concepte totalment erroni per definir el col·lectiu bisexual.

La invisibilització del col·lectiu bisexual sovint va lligada amb l’absurda idea que es troben en una línia divisòria entre allò que és heterosexual i allò homosexual, deixant-les sense el dret a poder reivindicar-se part d’aquests dos conceptes. I justament el contrari, és un terme que posa al centre la màxima diversitat possible, la sexoafectivitat cap a qualsevol identitat de gènere, cis, trans*, binària o no-binària en la proporció que cada una sent sense necessitat d’expressar-ho amb percentatges (dit de pas, percentatges que mai han tingut en compte a les persones no-binàries).

En aquest sentit, la situació d’invisibilització també se suma al fet que ens trobem en un context d’odi i d'auge del feixisme i la ultradreta, que campa lliurement pels nostres carrers. Excusant-se en la llibertat d’expressió, l’Estat espanyol permet que els pensaments feixistes i d’intolerància i, amb això, les violències futures d’aquests discursos. Sense anar més lluny, el passat 18 de setembre al barri madrileny de Chueca se sentien expressions com “Fuera maricas de nuestros barrios”. Això el que representa és el fracàs d’un estat suposadament democràtic.

Si analitzem les dades de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), des de l’1 de gener de 2021 s’han registrat 200 incidents LGTBI-fòbics. Això suposa un 20% dels incidents comesos des del 2014, marcant aquest any per sobre la mitjana situada en el 14% i a l’espera de 3 mesos per arribar al desembre.

És en aquest context de regressió de drets i llibertats que cal unir forces perquè la visibilització de la bisexualitat a través de l’educació sigui una de les peces clau per a l’alliberament LGTBI+, i no només de cara en fora al col·lectiu, sinó de portes endins, on no totes les identitats ni sexualitats estan del tot acceptades.

Animem totes les persones que defensin la llibertat d’estimar, expressar-se i ser a la manifestació del d’avui 23 de setembre a les 19h a carrer Aragó amb Meridiana convocada per una societat lliure de bifòbia i qualsevol forma de LGBTI-fòbia.
Per uns Països Catalans lliures LGBTI-fòbia! Trenquem el mur, la diversitat és vida!

Cal combatre la invisibilització del col·lectiu bisexual! Cal combatre la invisibilització del col·lectiu bisexual!