2021
L’any 1997 al programa “Parle vosté, calle vosté” del Canal 9, el presentador Josep Ramon Lluch intentava moderar un debat sobre la transsexualitat. El debat es va allargar fins a tres hores. No obstant, a la meitat del debat després d’una hora i quaranta-tres minuts callada, Manuela Trasobares va explotar amb el famós discurs de “tira la copa”. Més endavant aquest fet seria descrit per ella com la seva catarsi personal.
Ara, malauradament i 24 anys després, el discurs de Trasobares segueix vigent, i amb aquest fet es posa en relleu la necessitat de continuar reivindicant l’alliberament LGTBI+. És per això que amb motiu del 28 de juny hem de sortir als carrers per reivindicar l’alliberament de ser i estimar com volem. I ho fem amb tota la convicció del món, per continuar teixint una lluita popular compartida amb totes les dones, les persones racialitzades i la classe treballadora.
L’any passat es van denunciar un 22,7% més d’agressions lgtbi-fòbiques que el 2019, concretament, només al principat, se'n van denunciar 189. Però encara és més alarmant el fet que ben poques agressions han acabat en sanció o condemna. Davant l’auge de l’extrema dreta que promou i justifica aquests atacs, és més necessari que mai organitzar-nos i empoderar-nos.
Empoderar-nos com va fer Trasobares tirant les copes que calgui tirar i tenint present a les companyes trans* que van iniciar el moviment LGTBI+ a Stonewall ara fa 52 anys. En definitiva, recordar de les grans persones del col·lectiu LGTBI+ que han trencat llances a la vida i que han anat obrint a poc a poc el camí per viure en una societat més lliure, que accepta la seva diversitat.
És amb aquest esperit de reivindicació i lluita que volem avançar cap a una República catalana conformada per una societat lliure de discriminacions i on tothom es pugui expressar i viure com vulgui. Una República on es respecti l’autodeterminació de gènere lliurement manifestada i que l’amor i sexualitat no siguin castigades en cap de les seves formes, ja sigui heterosexual, homosexual, bisexual o asexual. I per això calen blindar els drets humans, perquè sabem que si no es blinden, es vulneren. Un clar exemple són els països d’Hongria o Polònia, que davant d’una Unió Europea més interessada en el capital que en els valors que predica, han anat arrencant drets al col·lectiu LGTBI+.
Així doncs, sabem que l’única manera de blindar aquests drets és organitzant-nos, empoderant-nos i educant i legislant amb normatives com la Llei d’Igualtat de Tracte i No discriminació, la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia o una nova Llei Trans que reconegui drets, despatologitzi el col·lectiu i ajudi a corregir indicadors inacceptables com l’alta taxa de suïcidi, que frega el 40% o la taxa d’atur, que se situa al voltant del 85%.
Per tot això, el Jovent Republicà ens reafirmem una vegada més en el nostre compromís de continuar lluitant per l’alliberament de les persones LGTBI+ i en contra de qualsevol mena de discriminació lgtbi-fòbica. Enguany, encara més contra tota discriminació al col·lectiu trans* que està patint i que es veu qüestionat de manera constant.
Ara i sempre: trenquem el mur, la diversitat és vida!