Segueix-nos:

24.06
2021
28J, Dia de l’alliberament LGTBI+: Trenquem el mur, la diversitat és vida!

L’any 1997 al programa “Parle vosté, calle vosté” del Canal 9, el presentador Josep Ramon Lluch intentava moderar un debat sobre la transsexualitat. El debat es va allargar fins a tres hores. No obstant, a la meitat del debat després d’una hora i quaranta-tres minuts callada, Manuela Trasobares va explotar amb el famós discurs de “tira la copa”. Més endavant aquest fet seria descrit per ella com la seva catarsi personal. 

Ara, malauradament i 24 anys després, el discurs de Trasobares segueix vigent, i amb aquest fet es posa en relleu la necessitat de continuar reivindicant l’alliberament LGTBI+. És per això que amb motiu del 28 de juny hem de sortir als carrers per reivindicar l’alliberament de ser i estimar com volem. I ho fem amb tota la convicció del món, per continuar teixint una lluita popular compartida amb totes les dones, les persones racialitzades i la classe treballadora.

L’any passat es van denunciar un 22,7% més d’agressions lgtbi-fòbiques que el 2019, concretament, només al principat, se'n van denunciar 189. Però encara és més alarmant el fet que ben poques agressions han acabat en sanció o condemna. Davant l’auge de l’extrema dreta que promou i justifica aquests atacs, és més necessari que mai organitzar-nos i empoderar-nos.

Empoderar-nos com va fer Trasobares tirant les copes que calgui tirar i tenint present a les companyes trans* que van iniciar el moviment LGTBI+ a Stonewall ara fa 52 anys. En definitiva, recordar de les grans persones del col·lectiu LGTBI+ que han trencat llances a la vida i que han anat obrint a poc a poc el camí per viure en una societat més lliure, que accepta la seva diversitat.

És amb aquest esperit de reivindicació i lluita que volem avançar cap a una República catalana conformada per una societat lliure de discriminacions i on tothom es pugui expressar i viure com vulgui. Una República on es respecti l’autodeterminació de gènere lliurement manifestada i que l’amor i sexualitat no siguin castigades en cap de les seves formes, ja sigui heterosexual, homosexual, bisexual o asexual. I per això calen blindar els drets humans, perquè sabem que si no es blinden, es vulneren. Un clar exemple són els països d’Hongria o Polònia, que davant d’una Unió Europea més interessada en el capital que en els valors que predica, han anat arrencant drets al col·lectiu LGTBI+.

Així doncs, sabem que l’única manera de blindar aquests drets és organitzant-nos, empoderant-nos i educant i legislant amb normatives com la Llei d’Igualtat de Tracte i No discriminació, la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia o una nova Llei Trans que reconegui drets, despatologitzi el col·lectiu i ajudi a corregir indicadors inacceptables com l’alta taxa de suïcidi, que frega el 40% o la taxa d’atur, que se situa al voltant del 85%. 

Per tot això, el Jovent Republicà ens reafirmem una vegada més en el nostre compromís de continuar lluitant per l’alliberament de les persones LGTBI+ i en contra de qualsevol mena de discriminació lgtbi-fòbica. Enguany, encara més contra tota discriminació al col·lectiu trans* que està patint i que es veu qüestionat de manera constant. 

Ara i sempre: trenquem el mur, la diversitat és vida!

Per una República catalana de llibertat i sense discriminacions! Per una República catalana de llibertat i sense discriminacions!