Segueix-nos:

23.09
2016
Per una societat lliure de totes les violències i discriminacions

Avui, dia 23 de setembre, celebrem el Dia Internacional de la Visibilitat Bisexual, per reivindicar les seves especificitats dins el col·lectiu LGTBI+. 

La bisexualitat, així com altres identitats plurisexuals (és a dir, persones que se senten atretes cap a més d’un gènere i/o sexe) pateix una discriminació específica anomenada bifòbia, articulada no només per la homofòbia que pateixen altres col·lectius, com gais i lesbianes, si no pel rebuig per part de membres de la resta de la comunitat LGTBI+; ambdues direccions giren al voltant de que les persones bisexuals estan indecises o es troben en un estat transitori abans de definir-se (com a heterosexual o homosexual). Aquests prejudicis perjudiquen greument la vida d’aquelles persones que es reivindiquen bisexuals o una altre identitat plurisexual.

Aquesta discriminació pateix un biaix distintiu quan és dirigida a dones o a homes. En primer lloc pel que fa als estereotips que s'associen a cadascun dels dos gèneres. Les dones bisexuals son més aviat titllades de promisques mentre els homes bisexuals estan considerats, sobretot, indecisos que hauran d'acabar decantant-se cap a la homosexualitat. Des de les JERC veiem aquesta distinció com a un efecte més de la societat heteropatriarcal en la qual ens veiem immersos. Les dades apunten, a més, que les dones que s'identifiquen com a bisexuals tenen més probabilitat de patir assetjament sexual que les heterosexuals (2.6 menys de probabilitat) o les lesbianes (1.3 menys). Condemnem amb rotunditat aquesta realitat i cridem a la lluita contra la hipersexualització de les dones bisexuals. Reclamem poder decidir lliurement amb qui anem al llit sense per això haver de ser jutjades.

És per tot això que les JERC condemnem la bifòbia i emplacem les institucions a treballar a tots nivells, i especialment en l’àmbit educatiu, per tal de tenir una major comprensió de les diferents identitats i orientacions que ens conformen i així poder construir una societat lliure de totes les violències i discriminacions per raó d’orientació sexual.

Per la visibilització de la bisexualitat! Per la visibilització de la bisexualitat!