Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

08.06
2020
8 de juny: Dia mundial dels mars i els oceans

Els mars i oceans són els veritables pulmons del nostre planeta, produeixen més de la meitat de l'oxigen que respirem i emmagatzemen tot el sobreescalfament que portem produint la humanitat des de la Revolució Industrial. Cal tenir consciència que si aquest fos alliberat, la temperatura de la Terra augmentaria 56ºC. Tot i dur a terme una tasca fisiològica pel planeta ben important, l'única cosa que fem és abocar cada vegada més i més desequilibri climàtic i contaminació, quelcom provoca l'acidificació, l'eutrofització i l'augment de la temperatura en la seva capa superficial sobretot.

Els oceans són hàbitats plens de biodiversitat on totes les vides son importants i interaccionen formant un gran ecosistema, des de les grans balenes, que tenen un gran paper contribuint en la salut dels nostres mars i oceans, capturant gran part del diòxid de carboni que hi ha a l'atmosfera, fins a les petites zooxantel·les, dinoflagel·lats que fan possible la vida dels esculls de corall gràcies a la relació simbiòtica que tenen. I és que aquests són de gran importància per la biodiversitat marina, ja que tot i representar només el 0,1% de tota la superfície que ocupen els mars i oceans, en ells es troba el 25% de totes les espècies marines.

Aquests juguen un paper molt important davant de l'emergència climàtica en què ens trobem, alhora que són els que més afectats es veuen. És per això que hem de fer un canvi i remodelar els nostres hàbits fent-los més sostenibles, deixant els plàstics d'un sol ús de banda. Així com reinventar les arts de pesca que tant afecten moltes espècies d'aus, tortugues o cetacis marins, quan provoquen captures accidentals o captures fantasma per culpa de xarxes que es trenquen i queden en mig dels mars i oceans provocant la mort de molts animals que curiosos, s'apropen a elles i queden atrapats, morint en l'intent d'alliberar-se.

El Mediterrani és el mar que uneix i ocupa tot el territori dels Països Catalans. Aquest, a part d'ocupar el nostre territori, uneix tres continents i és el més gran de tots els mars semi tancats als grans oceans. Lamentablement, per conseqüència és el mar més contaminat del planeta, anomenat mar de plàstic. Tot i que aquest és un mar semi tancat, s'uneix amb l'oceà atlàntic de forma natural, aquest ajuda a mantenir un intercanvi d'aigua beneficiós pel Mediterrani, ja que si aquest fos un mar totalment tancat, el canvi climàtic i l'augment de les temperatures afectaria de forma molt més severa. Inclús havent-hi aquest intercanvi d'aigües, el mediterrani cada vegada més s'està tornant cap a un mar amb característiques tropicals, que fa més fàcil la vida a espècies lessepsianes introduïdes del Mar Roig al Mediterrani a partir de l'artificial Canal de Suez, que no pas a les espècies autòctones, que es veuen cada vegada més amenaçades.

La conscienciació de tota la població i les mesures consensuades dels diferents estats davant d'aquesta situació juga un paper vital per poder esdevenir un canvi. Davant la situació, és imprescindible la protecció i rezonificació de zones del nostre mar per on passen espècies protegides que protegeixen els mars i fan reduir els efectes del canvi climàtic, són una de les moltes solucions que hi ha per poder canviar la situació d'emergència en què ens trobem.

Reivindiquem aquest canvi cap a un planeta més sostenible i fem-ho possible!

Els oceans són una font de biodiversitat i els joves Països Catalans n'hem de ser conscients Els oceans són una font de biodiversitat i els joves Països Catalans n'hem de ser conscients