2019
Tres quartes parts del planeta estan cobertes per la mar. La mediterrània és part indissoluble de la cultura dels Països Catalans, el nostre horitzó comú i font d'aliments. Ens regula el clima fent-lo menys extrem i oxigena l'aire fent de reservori de carboni. Malgrat tot el que la mar ens dona el nostre irrefrenable ritme de consum està escalfant, acidificant i eutrofitzant les aigües d'arreu del món acabant amb les reserves pesqueres i els ecosistemes que en depenen. Per això el Jovent Republicà reivindiquem avui el dia mundial dels oceans.
Palletes i els tan famosos microplàstics estan han envaït tots els oceans del món però cal mirar més enllà: més del 60% dels residus que acaben al mar corresponen a xarxes de pesca. Cal buscar solucions urgents per arribar a una política pesquera global que permeti la recuperació de les poblacions de peixos i que practiqui arts pesqueres més selectives i menys destructives.
Des de terra ferma, hem d'apostar per una reducció profunda del consum de plàstic i una gestió circular dels que siguin insubstituïbles promocionant sistemes de reaprofitament i reciclatge del plàstic com ja es fa a alguns estats europeus com Alemanya.
Malauradament, els riscos als quals s'enfronten els nostres mars són múltiples i indirectes: la nitrificació a causa de la ramaderia intensiva, l'acidificació i escalfament per les nostres emissions o la destrucció dels ecosistemes litorals a causa de l'enorme pressió urbanística en són només alguns exemples. Per salvar els nostres mars i oceans doncs, calen mesures globals que incloguin tots els ecosistemes del planeta i capgirin el nostre model socioeconòmic.