Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

08.06
2021
8 de juny: Dia Mundial dels Oceans

El Dia Mundial dels Oceans s'ha celebrat de manera no oficial cada 8 de juny des de la proposta que va fer el Canadà l'any 1992 a la Cimera de la Terra de Rio de Janeiro i es va reconèixer oficialment a partir de l’any 2008 per part de les Nacions Unides.

Els mars i els oceans formen part d’una gran massa d'aigua que cobreix més del 70% de la superfície del nostre planeta i, en el nostre cas, és el node matriu dels Països Catalans. Tot i que el nostre territori abraça la mar mediterrània de cap a cap, el seu coneixement cada cop queda més relegat, en el millor dels casos, a un simple element d’escena del paisatge i, en el pitjor dels casos, l’abocador discret dels nostres residus.

Els oceans, des de fa milers i milers d’anys, han jugat un paper destacat en l’atorgament de serveis i en la configuració de la vida terrestre. Són, per exemple, els grans reguladors del clima, permeten capturar gran part del diòxid de carboni que hi ha a l'atmosfera, proporcionen la major part de l'oxigen que respirem i ens nodreixen amb molts dels aliments que mengem. Sota la gran massa d’aigua trobem gran varietat d’hàbitats i espècies que configuren una heterogeneïtat magnífica d’ecosistemes.

Malgrat que la nostra cultura va lligada a la mar, el turisme desmesurat, la seva centralització sota gestió de grans cadenes lluny de les localitats i un maltractament sistemàtic de l’hàbitat ha portat a una manca de relleu generacional al sector pesquer. Una situació que comporta la pèrdua de sobirania alimentària i, també, posa en risc de desaparició les comunitats pesqueres. Tot un llegat de cultura i saviesa popular que avui està en entredit.

Per tot això, el Jovent Republicà, aprofitem la jornada per reivindicar la importància de relligar-nos a la mar. La ciència ha de ser la brúixola del nostre vincle ecosistèmic. Cal prendre mesures actives per conservar els hàbitats i espècies i és imprescindible donar viabilitat al sector pesquer, per sobirania i preservació del patrimoni cultural que ens caracteritza. Els Països Catalans abracem la mar, guanyem sobiranies!

Relliguem-nos a la mar, defensem la terra! Relliguem-nos a la mar, defensem la terra!