Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

31.12
2011
CEMENTIRI DE RESIDUS NUCLEARS, NI AQUÍ NI A ENLLOC!

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya denunciem la decisió del Consell de Ministres del Govern del PP d’instal•lar el Cementiri de Residus Nuclears al municipi de Villar de Cañas (Conca). L’adjudicació s’ha produït sense prèvia consulta social ni política i sense un pla de tancament de les centrals nuclears de tot l’Estat Espanyol, fet que considerem inacceptable, ja que la indústria nuclear representa un perill per a la salut humana i el medi ambient. Per altra banda, felicitem a tots els moviments socials i polítics dels Països Catalans que han treballat durament els darrers anys per evitar que el cementiri s’instal•lés a Ascó o a Zarra.

La decisió d’instal•lar un cementeri de residus nuclears solament afavoreix les grans companyies elèctriques, ja que, en definitiva, el cementiri permetrà que les centrals continuïn operant durant més anys. Des de les JERC creiem que el desenvolupament i expansió de les energies renovables és l’única sortida al perill potencial que suposen les nuclears i el que en deriva de la seva activitat, com l’emmagatzematge de residus radioactius, els quals tenen un temps de vida mitjà molt elevat. Per altra banda, cal tenir en compte que el combustible que s’usa per escalfar l’aigua de les centrals nuclears, l’urani, és un element finit a la Terra i per tant aquesta tipus d’energia no és renovable. Les JERC exigim, per tant, que l’Estat Espanyol que prengui exemple d’altres països europeus (Alemanya, Bèlgica i Suïssa) i elabori un pla de tancament de les centrals nuclears.

Com a organització que tenim l’ecologisme en un dels nostres principals pilars ideològics, creiem que tan el cementiri de residus nuclears, com les centrals nuclears no han d’estar ni als Països Catalans ni a cap zona d’Europa ni del món. Des de les JERC donarem suport a les mobilitzacions socials i polítiques unitàries que segueixin la línia del pla de tancament de les centrals nuclears.