2013
L’any 1993, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el dia 22 de març Dia Mundial de l’Aigua, amb l’objectiu de posar de manifest la importància dels recursos hídrics per la supervivència de les comunitats. I tot just fa 3 anys, el mateix organisme va reconèixer l’accés a l’Aigua i al Sanejament com un dret fonamental per a la vida. Actualment, però, hi ha zones del món on no tenen els 15 - 20 litres necessaris per persona i dia per viure. Als Països catalans, en canvi, la mitjana és de 120 L per persona i dia.
La legislació Europea vigent sobre aquest àmbit està recollida dins la Directiva Marc de l’Aigua (DMA), que posa els fonaments per la gestió de l’aigua i té en compte el recurs en si, la qualitat i l’estat ecològic, a més d’aprofundir en la participació ciutadana (amb iniciatives com els consorcis de conques). Cal tenir en compte, a més, que el cost de la gestió de l’aigua sota les directrius de la DMA és molt alt. Aquest fet, sumat a la situació actual i a l’acumulació d’anys de males pràctiques polítiques en la gestió dels recursos hídrics, fa que la DMA sigui de molt difícil aplicació.
En temps d’abundància del recurs és l’hora de centrar el debat de la gestió de l’aigua en avançar cap a una nova cultura de l’aigua, per assolir els objectius proposats per la UE, dissenyant, participant en nous models d’ús dels recursos hídrics tenint en ment que l’aigua no és un simple recurs per viure sinó que és un ens ecològic. Cal que fem un esforç, ciutadà i polític, per arribar-hi.
De la mateixa manera que tenim criteri per valorar críticament la gestió de l’aigua del nostre país, en tenim per oferir propostes i continuar treballant en la línia que hem fet fins ara. Les JERC serem sempre al costat de les manifestacions i reivindicacions justes en defensa del territori, però també a les taules on es prenen decisions. La lluita continua a tants rius, rieres, torrents, aiguamolls, estanys i llacunes com hi hagi de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.