Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

05.06
2019
Dia Mundial del Medi Ambient: és l’hora de fer la revolució ecologista!

La relació de la societat amb el nostre entorn natural es troba en una forta crisi. En aquesta situació d’alerta se celebra any rere any, i des del 1972, el dia mundial del medi ambient a iniciativa de l’Assemblea General de les Nacions Unides. Un petit moment que s’ha d’aprofitar per visibilitzar la problemàtica i reafirmar-nos en les mesures per revertir la dinàmica.

L’actual sistema socioeconòmic basat en l’explotació desmesurada de recursos naturals representa la inviabilitat de totes les espècies que som al planeta Terra. El canvi climàtic avança amb gran inèrcia, com un transatlàntic sense fre, i el temps de reacció per prendre mesures s’esgota com un rellotge de sorra.

Davant aquesta situació és evident que el jovent no ens podem mostrar impassibles. Cal dibuixar un nou escenari socioeconòmic, cal una equilibri entre la velocitat en què extraiem recursos naturals i la velocitat que aquests tenen de regenerar-se. Per aquest objectiu és imprescindible avançar cap a un canvi de paradigma que garanteixi una sobirania local de recursos com l’aigua, l’energia i l’alimentació que permeti l’existència a llarg termini de tots els pobles.

La lluita al carrer ha de seguir sent, i ara més que mai, imprescindible per tal de posar sobre la taula la problemàtica. Ara bé, quedar-se en la protesta seria un error, és imprescindible passar de la protesta a la proposta i canalitzar les mesures pertinents als poders públics. Cal un desglossament de la celebrada Llei de Canvi Climàtic, fer efectius els objectius i accions i esborrar així una possible retòrica buida.

També cal dir però, que les exigències socials requereixen també d’autoexigències. És per aquest motiu que el Jovent Republicà hem aprovat recentment en Consell Nacional el Pla d'Implantació Ecologista. Unes línies mestres que han de servir per posar en coherència els valors que ens defineixen, tot lligant les accions quotidianes de l’organització amb les nostres conviccions ecologistes. La sostenibilitat s’ha d’implementar de manera transversal i conscient en tota l’organització per tal d’esdevenir referents en la lluita i ser catalitzadors d’un canvi imprescindible.

És l’hora de sortir al carrer per exigir un canvi de paradigma socioeconòmic, és l’hora de prendre les accions polítiques per revertir la situació, és l’hora de reduir l’impacte de l’activitat humana al medi ambient, ara és l’hora - des del col·lectiu - de ser i fer la revolució ecologista.

Davant aquesta situació és evident que el jovent no ens podem mostrar impassibles. Davant aquesta situació és evident que el jovent no ens podem mostrar impassibles.