Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

07.04
2008
Les JERC acusen l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós II d’amagar informació respecte l’episodi de contaminació radioactiva a Ascó.

L’Associació Nuclear Ascó-Vandellós II (ANAV), titular de la central nuclear d’Ascó (Ribera d’Ebre) va comunicar dissabte passat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que havia detectat partícules radioactives a l'interior i a l’exterior dels edificis de la central. Segons el comunicat emès pel CSN la primera hipòtesi sobre l’origen de la fuita era que les partícules procedissin del sistema d'extracció i filtració d'aire de l'edifici de combustible, que suposadament s’havia contaminat durant unes operacions de neteja al novembre. No obstant, les partícules no s’haurien escampat per l’entorn, sinó que s’haurien quedat a la xemeneia fins que el vent dels últims dies les hauria dispersat. En el mateix comunicat els responsables de la central nuclear minimitzaven les repercussions de la fuita, assegurant que en el pitjor dels escenaris la dosi radioactiva rebuda pels treballadors, el públic i el medi ambient, estaven molt per sota dels límits legals establerts i va quantificar la radioactivitat de les partícules emeses en 0,00001 curis (unitat que s'utilitza per mesurar la radioactivitat).  

Per la seva banda, Greenpeace va anunciar que havia descobert uns nivells de radioactivitat de al menys 5 curis (500 mil vegades més que la versió oficial) per cobalt, manganès i altres elements a les teulades, tanques i altres zones de la central nuclear, i va assegurar que l'accident s'havia pogut produir a causa d'una fuga de material radioactiu per una errada en algun dels processos de depuració i filtrat de l'aigua summament radioactiva (la que passa pel nucli del reactor) durant la recàrrega de combustible de l’octubre de 2007. Greenpeace considera que el fet que l'incident es produís fa mesos i no s’hagi comunicat fins ara, implica un fracàs rotund del Pla de Vigilància Radioactiva (PVRA) de la central nuclear d'Ascó i de la Xarxa de Vigilància Radioactiva Ambiental (REVIRA) del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

El pitjor del cas, a part de la magnitud i abast de l’episodi de contaminació, que encara està per veure, és la situació d’absoluta desconfiança i inseguretat que generen els gestors de les centrals nuclears, i en concret l’ANAV, que ha esperat mesos a informar al CSN, i res fa pensar que ho hagués fet si no fos per la pressió dels ecologistes.

La manca de capacitat per detectar i comunicar la fuita a temps, quantificar la radioactivitat emesa, determinar fins on s’ha estès el material radioactiu, i quines conseqüències té sobre les persones i el medi són dades que els gestors de la central nuclear tenen l’obligació de conèixer i comunicar, no fer-ho hauria d’implicar sancions per la central i la inhabilitació dels seus imprudents gestors.

 

 

Comunicat: http://www.csn.es/descarga/NPASCOI050408B.pdf

Greenpeace: http://www.greenpeace.org/espana/news/greenpeace-pide-explicaciones