Segueix-nos:
< Tornar enrere

MEDI AMBIENT I POLITICA TERRITORIAL

17.12
2019
L'impacte ecològic a la conca del riu Besòs

El vessament de residus tòxics causat per l'incendi d'una planta química a Montornès del Vallès la setmana passada pot haver provocat un greu impacte ecològic en tota la conca del riu Besòs. Una conca que, malgrat haver arribat a ser una de les més contaminades d'Europa, actualment dóna refugi a moltes espècies de flora i fauna. Aquest canvi és el resultat de la lluita d'entitats veïnals, associacions ecologistes, ajuntaments i Generalitat. Aquest canvi ens ha portat a la recuperació de la vegetació de ribera i de part de la fauna fins al punt de veure espècies que n'havien desaparegut mig segle enrere com la llúdriga europea.

En els propers dies i setmanes caldran investigacions administratives i penals, per tal d'exigir les responsabilitats a l'empresa que s'escaiguin. Paral·lelament, caldrà actuar a la llera del Besòs per evitar una major afectació en el medi i assegurar la més ràpida recuperació de tot l'hàbitat fluvial.

A mig termini, cal replantejar-se quin és el model que volem per riu que conviu amb un entorn ben urbanitzat. Així mateix, es requerirà l'elaboració d'un pla de conca que posi en valor el riu, un pla que traci una estratègia que englobi els diferents agents implicats.
És pertinent seguir avançant per aconseguir un Besòs viu, dinàmic i divers. Un espai d'interrelació amb totes les espècies, inclosa la nostra.

Impacte ecològic al riu Besòs Impacte ecològic al riu Besòs