Segueix-nos:
< Tornar enrere

OFICINA PARLAMENTÀRIA VIRTUAL

16.01
2015
Les JERC demanem explicacions sobre les Beques Erasmus i en proposem un replantejament perquè siguin més progressives i puguin beneficiar més joves

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya hem demanat explicacions a la secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat després de la resolució de les Beques Mobint, complementàries a les Beques Erasmus per a joves que estan cursant estudis en alguna universitat europea, després de l’alerta generada perquè gairebé el 50% de les sol·licituds per aquest curs han estat rebutjades. 

Segons les dades oficials, aquest curs 2014-15 fins a 2.003 joves han obtingut l’ajut català, mentre que 1.990 no han arribat a la nota de tall. Si bé és cert que s’ha millorat respecte als cursos anteriors, (el curs 2013-14 de 4.632 sol·licituds, es van atorgar 1.900 ajuts, mentre que 2.254 estudiants van quedar per sota de la puntuació requerida), des de les JERC lamentem que  les beques Mobint no arriben a prou joves, ja que les sol·licituds pràcticament dupliquen els ajuts reals que es concedeixen. I és per aquest motiu que hem impulsat una proposta al Parlament de Catalunya perquè la Generalitat canviï els criteris d’atorgament d’aquests ajuts i tingui en compte també la renda dels joves o de les seves famílies per tal de fer-ho més progressiu, ajudar i millorar l’equitat d’accés i les oportunitats i combatre les desigualtats davant d’aquest programa.

Així mateix, la proposta impulsada per les JERC també insta el govern espanyol que revisi els criteris i tingui en compte l’equitat i la igualtat d’oportunitats a l’hora de concedir els ajuts. Les JERC també denunciem la política del govern espanyol encapçalada pel ministre Wert referent a aquestes beques, ja que no ha fet més que dificultar l’accés a la mobilitat, perjudicar joves que ja estaven a l’estranger i deixar fora molts joves després de la reducció fins a la meitat del pressupost destinat a aquest fi.

En la proposta, des de les JERC també exigim que les beques Mobint i Erasmus es resolguin abans d’iniciar els estudis a l’estranger, de manera que els beneficiaris sàpiguen amb quines ajudes compten abans d’emprendre l’estada.

Per les JERC, la gestió de les beques de mobilitat, s’emmarca en una situació global amb dèficits del sistema de beques català, ja que després de 14 anys encara no s’ha fet el traspàs de les beques per part del govern espanyol, i que malgrat els esforços i les millores introduïdes per part d’ERC en les beques Equitat per afavorir que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics, la realitat evidencia que encara queda molta feina per fer en aquest àmbit.

Beques Erasmus Beques Erasmus