Segueix-nos:
< Tornar enrere

OFICINA PARLAMENTÀRIA VIRTUAL

07.02
2014
Les JERC reclamem al Govern la millora de les Beques Equitat per facilitar i garantir l’accés dels joves a la Universitat

La comissió de polítiques de joventut del Parlament celebrada aquest dimecres 5 de febrer ha comptat amb la participació del secretari d’Universitats, Antoni Castellà, i del director de l’AGAUR, Pere Pardo, per tal de debatre sobre l’accés del jovent a la universitat. En nom de les JERC hi hem participat el portaveu de l’organització, Gerard Gómez, i la diputada Marta Vilalta, els quals hem traslladat al Govern la necessitat de millorar el sistema de beques català i en concret les Beques Equitat per tal de garantir que cap jove quedi fora de la universitat per motius econòmics.
 

Per la seva banda, el portaveu de les JERC, Gerard Gómez, ha trasllat al secretari d’Universitats les reivindicacions i queixes que els sindicats d’estudiants van fer en el marc d’aquesta comissió de Joventut com són el fort augment dels preus públics per accedir a la universitat, que en els últims sis anys ha augmentat entre un 69 i un 290% i que ha afectat negativament a les famílies i als joves, així com la insuficiències de les beques per fer-hi front. En aquest sentit, Gerard Gómez ha lamentat la situació que es dóna entre el jovent, amb un 50% d’atur i per tant, amb dificultats per inserir-se en el món laboral, però a la vegada, amb dificultats per accedir als estudis superior, a causa de les taxes elevades i d’unes beques insuficients. Per això ha demanat al Govern que treballi per garantir la igualtat d’oportunitats entre el jovent.

Per la seva banda, la diputada de les JERC, Marta Vilalta, ha fet èmfasi en la necessitat de potenciar les beques, en especial les beques, Equitat, millorar-ne la comunicació, l’assessorament, així com el procediment, i de cara al curs vinent mantenir la congelació dels preus públics, com a mínim. També ha demanat adequar el calendari de sol·licitud i resolució de les beques amb l’inici del curs acadèmic i ha constatat com imprescindible poder fer possible el fraccionament del pagament de la matrícula en més terminis.

Així mateix, des de les JERC s’ha volgut denunciar l’encariment encobert de les enginyeries i s’ha posat de manifest que la solució de bonificar els alumnes no ha complert les expectatives (només el 50% d’estudiants ho han demanat) i s’ha viscut una situació injusta. En aquest sentit, hem demanat al responsable d’universitats sobre la previsió de futur, el qual s’ha compromès a seguit mantenint la bonificació un any més.

Finalment, les JERC hem emplaçat al Govern a complir els acords presos en el sí del Parlament, tant en el monogràfic de joventut, com en el debat de política general com en diverses mocions, i dissenyar una política nacional de beques pròpia cercant les màximes complicitats amb la comunitat universitària.

Accés a la universitat per mèrits i equitativa

En els aspectes acadèmics, des de les JERC hem defensat l’accés a la universitat a través d’una prova comuna, com la selectivitat, i ens oposem a la nova reforma del ministre Wert a través de la LOMQE que preveu la incorporació d’una revàlida i la llibertat de cada universitat de fer els seus propis exàmens. Reivindiquem la necessitat de basar l’accés en mèrits i que això es qualifiqui de forma igualitària, garantint i primant evidentment la qualitat, però també l’equitat.

Marta Vilalta i Gerard Gómez del Moral a la comissió de polítiques de joventut Marta Vilalta i Gerard Gómez del Moral a la comissió de polítiques de joventut