2021
La crisi de la COVID-19 ens ha demostrat que les polítiques de les últimes dècades, les privatitzacions i l'austeritat, no han fet res més que empitjorar la capacitat del sistema públic de donar resposta a una situació d'emergència sanitària com l'actual. Durant la passada crisi financera, els poders econòmics, el capital, ens havia fet creure que la inversió en serveis públics es tractava d'una despesa i, per tant, d'un element prescindible que havíem de reduir a la mínima expressió. L'espiral de privatitzacions del sistema de salut pública que la dreta va aplicar de forma sistemàtica ha evidenciat la seva ineficàcia en una emergència sanitària global. I d'aquelles misèries prové l'actual precarietat. La salut no és un negoci, és un dret fonamental. No és una despesa, és una inversió.
L'impacte d'aquesta crisi és desigual a la nostra societat i el jovent en som un dels principals damnificats a causa de la sistemàtica precarització a la qual estem sotmesos. No és estrany, doncs, que la nostra salut mental i benestar emocional en surtin greument perjudicats. Per aquest motiu, volem reivindicar que es parli de la salut mental juvenil com un tema imprescindible a abordar en el pla de reconstrucció de la crisi social i sanitària que estem vivint.
Probablement, el resultat del test del coronavirus no és el que més ens preocupa al jovent sinó el deteriorament del nostre benestar emocional, o el futur negre que ens deixarà la crisi econòmica a pocs anys vista. Per abordar aquesta problemàtica des de tots els determinants que la causen és necessari que se'ns pregunti i se'ns inclogui en els plans estratègics de gestió de la crisi. Creiem que aquest és un tema urgent que no pot esperar perquè, per exemple, les últimes dades mostren com el suïcidi juvenil és actualment la primera causa de mort entre joves d'entre 15 i 34 anys.
El paternalisme institucional i l'estratègia criminalitzadora cap al jovent que hem viscut en alguns episodis del curs de la pandèmia només provoca més rebuig entre el nostre col·lectiu. També volem destacar que el jovent és divers i no el podem posar sencer al mateix sac, ja que hem d'incloure totes les opinions i deixar de generalitzar perquè amb aquestes conductes només s'afavoreix més a l'estigmatització. Necessitem un canvi de mirada perquè no som el problema sinó una part de la solució.
Nosaltres ho tenim clar, la vida ha d'estar sempre al centre. Per això, d'aquesta crisi n'hem de sortir amb una proposta contundent per actualitzar i enfortir el sistema de salut així com per promoure la salut mental i emocional del jovent i la ciutadania en general. Mai més la salut ha de ser un negoci. Cal seguir avançant cap a un sistema de salut 100% públic, que tingui a la seva disposició tots els mitjans possibles, que es comprometi a fer una aposta clara per la recerca i investigació, elements indispensables per seguir avançant. Ja no acceptarem més excuses.