Segueix-nos:

10.10
2020
En temps de pandèmia, reivindiquem la nostra salut mental!

Avui, dia 10 d’octubre, celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental. En una situació al nostre país marcada per una greu pandèmia, des del Jovent Republicà volem posar de manifest l’impacte que ha tingut i tindrà la situació generada per la Covid-19 en el nostre benestar i reivindicar la salut mental juvenil.

El confinament i les mesures adoptades per fer front a la crisi sanitària tenen repercussions negatives sobre la salut mental de la població. És especialment rellevant l’afectació que hi pot haver sobre el desenvolupament dels i les joves pel tancament d’instituts i universitats o la limitació de les relacions socials. Així, l’ansietat o la depressió estan apareixent amb força en un col·lectiu com el nostre, ja tradicionalment precaritzat i amb preocupants indicadors de salut mental. La situació generada per la pandèmia ens pot abocar a una mala salut mental que, tot i no ser vista com un símptoma del virus, és important abordar-la des d’un enfocament integral i visibilitzar el gran impacte que pot generar en la nostra vida quotidiana. 

Hem vist com la pandèmia de la Covid-19 pot provocar situacions de risc psicosocial en el jovent com ara l’aïllament, la violència masclista, la pobresa o l’amuntegament en pisos minúsculs. El Jovent Republicà entenem que no hi pot haver salut sense benestar. En aquest sentit, és cert que el virus en sí no és la pitjor amenaça per la nostra salut com sí ho és el rastre que deixa a la societat en forma de crisi social i econòmica i que compromet el futur de tants i tantes joves. Per això creiem que la solució passa per un abordatge d’aquells aspectes socials que determinen la nostra salut.

Necessitem una aposta valenta i decidida per la salut pública i la promoció de la salut mental juvenil. Adoptant la perspectiva juvenil podem transformar dinàmiques paternalistes en polítiques de salut que incorporin la veu del jovent. Només posant al centre les nostres necessitats i inquietuds podrem aconseguir intervencions més efectives i assegurar l’accessibilitat del jovent a la xarxa de salut mental per tal de promoure i millorar la salut mental juvenil.

 

No hi pot haver salut sense benestar. No hi pot haver salut sense benestar.