< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

03.12
2007
LLiçó magistral sobre ètica i política a càrrec de Josep Maria Forné

El president d'Òmnium de Lleida, i professor de filosofia, Josep Maria Forné, va pronunciar una conferència sobre l'ètica i la política el passat 30 de novembre al Casal Víctor Torres de Lleida. En l'acte, organitzat per les JERC-Segrià, es va poder debatre sobre la compatibilitat o incompatibilitat dels dos conceptes que centraven la xerrada com són l'Ètica i la Política. En aquest sentit, Forné va deixar clar que la política i l'ètica no estan confrontades, però si que són dos discursos que, tot i ser autònoms, conflueixen en les persones. Per tant,  el polític haurà de sotmetre's a la lògica de la política, que té com a finalitat aconseguir el poder, i a la ètica personal, que té com a finalitat fer el bé, davant de cada decisió.

La xerrada, que va ser rebuda amb molt interès per part de la cinquantena d'assistents, va tocar un tema que moltes vegades queda apartat de les agendes com és l'existència de la ètica entre el món polític. En aquest sentit, el President d'Òmnium va deixar clar que existeixen els bons polítics, tot i que estiguin en un món desprestigiat.

Finalment, Forné va parlar també del futur de Catalunya i va afirmar que els i les catalanes "serem el que vulguem ser", en alusió al dret de decidir i a una possible consecució de la independència. Citant un estudi, Forné va explicar els sis escenaris en els quals es pot trobar Catalunya com són: (1)una involució autonomista, (2)quedar-nos com estem actualment, (3) avançar cap a l'estat federal amb igualtat dels membres, (4) tenir un estat federal amb més privilegis per catalunya gràcies a qüestions històriques, (5)ser  una confederació i (6)aconseguir la independència. Sobre aquests escenaris va explicar que el sisè, és a dir, el de la independència, és l'únic que depén dels catalans i catalanes, ja que els altres necessiten la implicació dels partits espanyols i espanyolistes. Per això, va posar en evidència que cal caminar per fer pedagogia entre nosaltres mateixos, en lloc de voler convèncer als altres, cosa molt més difícil per no dir impossible.