< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

27.03
2008
75è aniversari del vot de les dones als Països Catalans

El 16 d'abril de 1933 les dones de Canet de Mar van ser les primeres dels Països Catalans, en exercir el dret a vot que s'havia aconseguit pocs mesos abans a les Corts Constituents de la Segona República. Van votar en un referèndum sobre la construcció de la plaça mercat, que el plebiscit va aprovar. L'edifici que es va construir encara existeix. Anys abans, el 1927, durant el règim de Primo de Rivera una catalana, Dolors Codina i Arnau, era nomenada la primera alcaldessa dels Països Catalans. Concretament, va ser l'alcaldessa del Talladell (actualment Entitat Municipal descentralitzada del municipi de Tàrrega).

El 16 d'abril de 1933 les dones de Canet de Mar van ser les primeres dels Països Catalans, en exercir el dret a vot que s'havia aconseguit pocs mesos abans a les Corts Constituents de la Segona República. Van votar en un referèndum sobre la construcció de la plaça mercat, que el plebiscit va aprovar. L'edifici que es va construir encara existeix.

Anys abans, el 1927, durant el règim de Primo de Rivera una catalana, Dolors Codina i Arnau, era nomenada la primera alcaldessa dels Països Catalans. Concretament, va ser l'alcaldessa del Talladell (actualment Entitat Municipal descentralitzada del municipi de Tàrrega).


Font: Butlletí de l'Institut Català de les Dones i "Els feminismes de feminal" d'Isabel Segura.

dolors_codina-514.jpg dolors_codina-514.jpg