Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.

< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

29.01
2020
Aprovada la moció per declarar l'Hospitalet 'ciutat lliure de racisme'

La moció promoguda pel Jovent Republicà de l'Hospitalet, enmmarcada dins de la campanya antiracista de les Joventuts d'Esquerra Republicana, ha sortit endavant gràcies al vot favorable de tots els grups municipals. El ple ha aprovat declarar l'Hospitalet ciutat lliure de racisme, garantir una acollida digna i integradora dels joves migrants, actualitzar el Pla Municipal d'Acollida, combatre els rumors que criminalitzen i estigmatitzen i aïllar i no pactar amb l'extrema dreta.

Actualment vivim una situació d’auge en els fluxos migratoris al Mediterrani que tenen un efecte directe en la societat, la política i l’economia dels Països Catalans. Aquest increment de les persones migrants que arriben al nostre país es deu a diversos factors que afecten especialment a països de la Conca del Mediterrani, del continent Africà i de l’Orient Mitjà, com són el major nombre de conflictes bèl·lics, el continu ofec econòmic al qual el sistema capitalista sotmet a aquests països o les greus conseqüències que està reportant la crisi climàtica.

Davant d’aquest context, els Països Catalans s’han erigit com a líders en l’acollida d’aquestes persones migrades, però ha estat la societat civil qui, amb iniciatives com Volem Acollir o Open Arms, han encapçalat la defensa dels drets i les llibertats de la nova ciutadania. L’administració s’ha trobat desbordada a causa de la falta de recursos, de la incapacitat de coordinació i cooperació entre administracions, de l’existència d’una Llei d’Estrangeria que atempta directament sobre els drets i llibertats de les persones migrades i, sobretot, de la manca de voluntat per part del Govern Espanyol i dels estats membres de la Unió Europea de treballar per cercar solucions efectives que permetin arreglar d’arrel els problemes que condueixen a aquestes persones a marxar de casa seva.

A aquesta incapacitat de l’administració per fer front a la situació exposada, se li ha d’afegir un factor més que atempta directament contra l’acollida i la inclusió d’aquestes persones migrades: l’extrema dreta. No sols la seva presència, el seu discurs i els seus atacs dirigits cap a qualsevol mena de multiculturalitat, sinó l’assumpció per part d’altres forces polítiques del discurs i la narrativa xenòfoba que els partits neo-feixistes prediquen. Això, juntament amb la falta de voluntat per aïllar aquests tipus de partits a les institucions, està erigint més murs que dificulten enormement la relació d’aquestes persones en el teixit social dels Països Catalans. 

És necessari tenir en compte que aquestes persones estan abandonant casa seva per garantir la seva pròpia supervivència i fins que no assoleixen el seu objectiu d’arribar a Europa es veuen exposats a un seguit de situacions molt difícils de gestionar a nivell psicològic. Tot aquest bagatge emocional s’amplia amb les dificultats burocràtiques a les quals l’administració els sotmet, a les traves que es troben per integrar-se en la nova societat i amb les diferències que existeixen entre ells i la població nativa, agreujant-se encara més si parlem de joves migrats no acompanyats. Tot plegat requereix una assistència i una atenció pròxima, en la qual els municipis, els ajuntaments i el teixit social i associatiu local hi tenen un paper cabdal.

Per tot això, el Ple municipal de gener ha aprovat declarar l’Hospitalet ciutat lliure de racisme, garantir una acollida digna i integradora d’aquelles persones joves migrades que esdevinguin nous ciutadans de l’Hospitalet en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, actualitzar el Pla Municipal d’Acollida amb la participació del teixit associatiu de la ciutat (amb termini màxim a la fi del mandat present) que es focalitzi en l’adequada integració de les persones migrades en el teixit social de l’Hospitalet, aprofundir una política comunicativa activa per combatre els rumors falsos sobre seguretat que criminalitzen i estigmatitzen a les persones migrades en coordinació amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra i instar els diversos grups polítics municipals representats al Ple a que es comprometin a no assumir els discursos i la narrativa de l’extrema dreta i a no pactar i aïllar institucionalment a aquells partits polítics que representin a l’extrema dreta.

El regidor del Jovent Republicà, Xavier Mombiela, durant el Ple municipal del 29 de gener El regidor del Jovent Republicà, Xavier Mombiela, durant el Ple municipal del 29 de gener